История, Култура, Новини

Музеят празнува с работа

Кметът Владимир Георгиев бе един от първите посетители на музея в Деня на отворените врати

Международният ден на музеите 18 май за специалистите от Историческия музей в Самоков бе и празничен, и работен ден.
Представени бяха мултимедийните презентации “Развитието на Самоков след Освобождението – градската среда” и “Из историята на музея”. Пред ученици от СОУ “Отец Паисий” бе изнесена лекция на тема “Митрополит Доситей Самоковски и Българският Великден”. Служители от службата за противопожарна безопасност също разгледаха музея, а и състоянието му от противопожарна гледна точка, както и възможностите за евакуация.
Ден на отворените врати имаше в продължение на 12 часа – от 9 до 21 ч., като входът беше безплатен. “До късно, до 20 ч. имахме посетители”, обобщи в понеделник, директорката на музея Нина Христовска.
Още рано сутринта на 18 май около 50 ученици от София вече слушаха беседа. По-късно пристигнаха още ученици от столицата. Гостите изненадаха приятно с букети цветя любезните си домакини.
Още преди обяд работещите в музея бяха поздравени и от кмета Владимир Георгиев. Градоначалникът, заместниците му Васил Сайменов и Радослав Стойчев и други гости проследиха с интерес филма за историята на музея. Музейните служители използваха посещението на общинските ръководители, за да поставят и някои проблеми – има нужда от ремонт на покрива, както и от стелажи за по-добро съхранение на богатата сбирка от картини, а в перспектива – и от разширение на сградата.

Евгения Попова

Leave a Reply