Новини, Туризъм, Шарен свят

Мусала ни посрещна с 3 метра сняг!… /снимки/

Зимно изкачване на връх Мусала извършихме малка група ентусиасти от Самоков на 24 март, събота. В наблюдателницата на върха се срещнахме с още планинари, които останаха да пренощуват на Балканския първенец. Тъй като снегът в тази част на Рила е около 3 м, в сградата влязохме през своеобразен минитунел – прокопана бе малка алея със снежни стълби. Отвън пък двама души си топяха сняг на малко газово котлонче.
След снимките, с които увековечихме нашето рисково изпълнение, се устремихме в 18.25 ч. надолу. Успяхме да стигнем по светло до Боровец, тъй като се пуснахме със ски по Мусаленската пътека. По пътя бяхме изпреварени и от моторни шейни.
Насладата от изкачването на този връх през зимата и то със ски екипировка оправда усилията и трудностите, през които преминахме. Надявам се повече хора да осъзнаят какво богатство е Рила за Самоков и региона – със ски пистите, с върховете, с чистия въздух, с красивите езера, с уникалната атмосфера… Всеки може да открие нещо за себе си, стига да има желание.
А какво по-хубаво от чаша греяно вино след такъв чудесен ден в планината!?…

Делян Василев

no images were found

Leave a Reply