Мълчалив протест в защита на Джамията като общинска собственост

Десетки самоковци излязоха в петък, на 13 юни, на мълчалив протест край Байракли джамия в знак на солидарност с факта, че тя е общинска собственост.
Както е известно, Мюфтийството претендира да е правоприемник на джамията, както и на много други подобни сгради в различни градове на страната. Заведеното по този повод дело бе гледано на 13 юни от Софийския апелативен съд.
По време на мълчаливото бдение в Самоков край Байракли джамия се развяха родният трикольор и знамето на Самоков. Тук бе и кметът Владимир Георгиев.
Категорично бе мнението, че джамията е общинска собственост. В средата на 19 век тя е строена и изписана от българи. През 60-те години на миналия век е основно реставрирана и възстановена благодарение на грижите на държавата и общината. Обявена е за културен паметник и е музеен обект.
Бдението се състоя преди обяд и продължи около половин час.
Подобни мълчаливи протести в същия ден се състояха едновременно по съвместна инициатива в още няколко града, между които в близките до Самоков Дупница, Благоевград и Кюстендил. Около бившата джамия в Дупница, която сега е художествена галерия, дори бе направена по време на мълчаливия протест жива верига.
Ръководители на градовете и местни обществени деятели заявиха, че са готови да предприемат и други съвместни действия, за да бъде защитена истината и джамиите да останат собственост на общините.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*