Набори си спомниха за трети пореден път войнишките години

Снимка: архив

Някогашни войници от набори 1943, 1944, 1945 г., а и някои по-млади, служили в самоковските казарми през 60-те години на миналия век, се събраха на паметния 2 юни за трета поредна година на другарска среща.
Пропуснати любезно от охраната, наборите разгледаха „долното поделение” и с умиление си припомниха случаи от суровия, но и незабравим войнишки живот. Трогателното тържество продължи по-късно в уютно заведение в Туристическата градина.
Някои от бившите войници бяха довели и своите „половинки”. Сред участниците в срещата имаше хора от района на Сандански и от Разложко, от Софийско и Кюстендилско, от Врачанско и другаде, както и самоковци.
Главният организатор – Илия Гърчев от Мелник, поздрави от сърце другарите си и ги зарадва с мелнишко вино.
Васил Томанов от голямото благоевградско село Елешница пък приветства наборите си със стихотворение: „Погледнете си очите,/ в тях ще видите искрите/ на отразената ни младост,/ изпълнила душата с радост!/ Набори, обичам ви безкрайно!/ И чувството ми е безмерно, трайно./ Нека всяка наша среща/ да е паметна, гореща.”
И песни огласиха околната красива природа в приятния пролетен ден. До късно следобед продължиха разговорите, спомените, закачките… Около 30 мъже, прехвърлили вече 70-те, се разделиха със сълзи в очите и с пожелания тези родолюбиви мили срещи да продължат.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*