Новини, Статии, коментари

Наводнения и институции

Точно месец след най-голямото бедствие в Самоковско в последните години – наводнението на 3 юли, смятам, че е време за частична равносметка и по-трезви размишления. Тъй като още в следващия брой на „Приятел” излязоха предложения за предприемане на превантивни мерки и действия относно евентуален бъдещ природен катаклизъм, сега ще обърна внимание на една друга възможност, която бе пропиляна. А именно – да се възвърне донякъде загубената или най-малкото накърнена вяра на хората и на обществото ни като цяло към общинските и държавните институции.
Да, нека кажем, че се реагира бързо на най-спешните нужди на пострадалите хора, сгради, обществени обекти. Но и месец по-късно остават следите от разрушителната сила на водната стихия по улиците на града и по-специално – нарушената асфалтова настилка по мостовете над прелялата река Боклуджа и зейналите дупки на съседни улици /„Крали Марко”, бул. „България”, „Христо Максимов”/. Със сигурност с времето и те ще бъдат поправени и запълнени, но остава усещането за процедурна тромавост при реагирането на извънредни ситуации.
Свидетели сме как в Япония участъци, в които има огромни свлачища и зейват 20-метрови пропасти в пътната настилка се възстановяват в рамките на 2-3 дни /ноември 2016 г. в гр. Фукуока/. Дори и по-близко да погледнем – към съседна Гърция, ще видим, че бедствалите след преминаването на циклона „Медуза” в средата на юли райони на полуостров Халкидики вече се отърсиха от поправимите поражения и курортните градчета и къмпинги приемат нови и нови туристи от България, Сърбия, Македония и други балкански, а и не само, страни.
Надявам се свиканото извънредно заседание на Общинския съвет на 10 август във връзка с наводнението на 3 юли да има много положителен характер и да ускори ремонта на пътните участъци. Зная, че се очаква реакция и от страна на държавни институции, от които Общината се надява на помощ. Дано и тези реакции бъдат по-бързи, за да се вдъхне малко кураж, вяра и оптимизъм, че българските институции работят и помагат на хората. Навреме и адекватно.

Делян Василев

1 Comment

  1. ЕЙ ХОРА ЕДНО Е ЯПОНИЯ ДРУГО ГЪРЦИЯ АПА ЗА НАС ДА НЕ ГОВОРИМ!!! САМО ВЕРВАЙТЕ!!!

Leave a Reply