Навръх Вяра, Надежда и Любов би първият училищен звънец

Заради почивните дни на 15 и 16 септември новата учебна година бе открита в понеделник – на 17-и, когато се честваше и големият християнски празник София, Вяра, Надежда и Любов. Мнозина потърсиха и символика, и закономерност в тази случайност…

х х х

В ОУ „Митрополит Авксентий Велеики” тържествено бе посрещнато училищното знаме. В рецитала участваха и първолаци. Приятна изненада поднесе с изпълненията си прославената фолклорна група „Медени звънчета” към училището с ръководител преподавателката Даниела Георгиева.
Зам.-областният управител Росица Иванова прочете поздравителен адрес от името на областния управител Красимир Живков. Приветствия към ученици, учители, родители и гости поднесоха и кметът Владимир Георгиев /сам възпитаник на това училище/, Илонка Славчева от Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област, учителката Албена Пейчинова. Особено мил жест бе поздравлението от 36-о училище в побратимения руски град Кострома, с което самоковското учебно заведение поддържа дружески връзки. Дългогодишна е вече историята и на местния детски руски клуб “Дружок” /”Приятелче”/.
В училището са получени още десетки поздравления, което директорката Ирена Коцева коментира като признак за добре свършена работа и успешно взаимодействие с Община, образователни институции, спонсори, обществени деятели. Г-жа Коцева, която е и председател на Общинския съвет, удари първия звънец. Учениците влязоха в учебната сграда, посрещнати с питка от пременени в народни носии момиченца. Лиснато бе за успех по традиция и менче с вода.
Ренета Борисова, майка на второкласника Стивън, сподели за „Приятел”, че с вълнение очаква предстоящите предизвикателства пред сина й. Също развълнувани, но все пак по-спокойни бяха Гергана и Георги, родители на ученик в 7 клас.
Във фоайето на училището бяха наредени снимки от живота на първокласниците.
Полицейски патрул следеше за реда по време на своеобразния празник. Дори и времето направи реверанс – дъждът спря като че ли точно за тържеството и все пак остави усещането, че на учебната година ще й върви по вода.

х х х

В СОУ „Отец Паисий” учителката Емилия Михайлова поздрави присъстващите. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на децата, за които учебната година никога повече няма да започна заради войната по пътищата.
Прозвуча “Мила Родино”. Огласени бяха поздравителни адреси от името на кмета Владимир Георгиев и председателката на Общинския съвет Ирена Коцева и от името на областния управител Красимир Живков. Кратка литературно-музикална програма на ученици с художествен ръководител Силвия Ненова също зарадва присъстващите.
Директорката Лиляна Минкова изтъкна, че нова паралелка с иновационно изучаване на английски е сред нововъведенията през започващата учебна година. Нови учителки, представителки на фондация „Заедно в час”, ще превърнат часовете по информатика, информационни технологии и английски език в забавни и интересни занимания чрез използване на нови методи в работата. СИП /свободно избираема подготовки/ ще има по изобразително изкуство, вокално пеене и опазване на околната среда.
Нова придобивка е и училищното радио, което е проект, осъществен от ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” с ръководител инж. Любослав Нейчев. Радиото засега си няма име, но това ще бъде първата задача на учениците – в специално монтирана кутия те ще могат да дават своите предложения. Мария Маркова от 10 клас пък ще бъде водеща. Тя сподели, че ще е щастлива да си намери партньор в работата.
Директорката Минкова цитира мисъл на Хайтов – „Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш”, и допълни, че учителите искат, учениците могат и пожела заедно да се справят с предстоящите задачи.
Най-малките ученици в това училище – петокласниците, минаха първи под венеца, по плиснатата за успех вода и почерпени с пита хляб. Те, заедно с по-големите ученици и преподавателите, чуха и първата емисия на новото училищно радио.

х х х

За 161-и път удари училищният звънец в най-старото школо в Долна баня – СОУ „Неофит Рилски”. С бурни ръкопляскания бяха посрещнати най-малките ученици – първокласниците, водени от учителките Емилия Симонова и Велка Йорданова. 33 от общо 41 деца ще се обучават целодневно. Присъстващите бяха приветствани от директорката Петя Янева и от председателката на долнобанския общински съвет Лиляна Драганова.
Първолакът Светослав Ташев от името на своите съученици обеща много да се учат. Най-малките ученици бяха поздравени и от Даниела Методиева – майка на първокласник.
24 ученика от 9 клас пък ще изучават през тази учебна година специалността “Туризъм”.
Енорийският свещеник иконом Пламен Димитров отслужи водосвет за здраве и сполука.
В Професионалната гимназия „Христо Ботев” 210 ученици ще усвояват тънкостите на професиите техник-лесовъд, оператор в дървообработването и оператор в производството на облекло.
Празничен бе 17 септември и за детското заведение „Юрий Гагарин”, и за Дома за деца, лишени от родителска грижа „Констанца Ляпчева”.

х х х

С тържества на 17 септември учебната година бе открита и във всички останали училища в Самоков, региона и страната.

Делян Василев
Яна Василева
Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*