Култура, Новини, Туризъм

Награда за Самоков от международното туристическо изложение в София

Лично Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, донесе на 18 февруари специалната награда за представянето на Самоковска община на международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо”, състояла се от 14 до 16 февруари в София.
Г-н Рагин връчи наградата на кмета Владимир Георгиев и поздрави в негово лице самоковци за доброто представяне. Самото отличие се дава за атрактивно представяне на борсата на фолклора, местните традиции и обичаи.
„Това беше неочаквано признание”, не скри приятната си изненада на 20 февруари Любослава Ярловска, управител на общинското предприятие „Маркетинг, туризъм и туристически дейности”. Тя сподели, че е взето решение целият рекламен щанд да бъде пренесен в новия туристически информационен център в сградата на Общината в Самоков, за да може да бъде използван наново при подобни изложения.
…Търсим да видим самата награда при Ваня Вукова, ръководител на туристическия център. Още на входа ни посрещат мирис на кабели и бумтеж на бормашини. Вляво на помещението работници сглобяват и укрепват за стената елементите на рекламния щанд, за който вече стана дума.
„Подготовката за нашето участие започна отрано и успяхме да изберем по-централно място на нашия щанд – точно срещу входа на изложението, а не вдясно в залата, където в други години Общината ни се е представяла. Така имаше възможност повече хора да го видят. Разгледаха го доста туроператори през трите дни на изложението. Надявам се да сме ги заинтригували. В общината имаме хотели и къщи, подходящи за всякакъв вид туризъм – от конферентен до селски в малките населени места.
В момента се готвим за участие в туристическата борса в Берлин, която е най-голямата в тази сфера. Тя ще бъде от 6 до 10 март. Подготвяме и сайт на центъра, където ще бъде включена информация от всякакъв род: за хотели, вили, самостоятелни къщи и стаи в общината, мобилни оператори, медии, куриерски услуги, здравни заведения, аптеки, автогара, туристически маршрути и пр. По този начин човек, решил да пътешества из нашия регион, ще бъде улеснен да избере най-подходящото и устройващо го място за туризъм, почивка, забавление и пр. Ще спести време, което се оказва едва ли не сред най-ценните неща в забързаното ни ежедневие”, сподели г-жа Вукова.
На пресконференция в четвъртък, 21 февруари, пред представители на медиите бе показана наградата, получена на борсата в София. Любослава Ярловска, Ваня Вукова и Веска Тодорова запознаха подробно присъстващите с тазгодишното подобаващо професионално представяне на Самоков на борсата. Целта на специализираното общинско предприятие е била да се представят Самоков и районът като дестинация не само за зимен туризъм (както повече са известни), а и като възможен обект за активен целогодишен, с широк диапазон, туризъм.
За това е подготвена и специална брошура с мото „Всичко на едно място”. Атрактивно е било представянето на Самоков и при самото откриване на изложението под надслов „Ритъмът на планината”, в което са взели участие мажоретният състав при читалище-паметник „Отец Паисий” и младежка фолклорна група от Говедарци. Присъстващите са могли да опитат и традиционния самоковски зелник. А предложеният видеоматериал е представил традиционни местни празници, културно-исторически събития, ритуали, възможностите за развитие на различни видове спорт, някои от които по-малко известни, екстремни – всичко, каквото може да се покаже и практикува в общината.
За пръв път на борсата е представен и новият хотел „Арена Самоков”, резултатите от което не закъснели – вече са получени заявки за комплекса. Нашите представители на борсата са влезли в контакти с колеги от други туристически центрове, както и с партньори от всички съседни страни – Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, които са проявили интерес към самоковската дестинация. Проявен е бил интерес и към възможностите на хижите в Рила. Предстои Самоков да се представи и на изложения в Букурещ, Русе и Велико Търново, където също ще има възможност да се обмени и ценен опит.
„Крайно време беше Общината да обърне по-сериозно внимание на туризма, на маркетинга. Сега поставихме началото, основата. Старта можем да отчетем като успешен. Предстои ни обаче много работа – да обменяме опит, да оформяме кътове в различни изложения, да рекламираме всички големи възможности на Самоковска община като туристическа дестинация”, обобщи г-жа Ярловска.
Остава да се повярва, че положеното начало ще допринесе за по-добро рекламиране на възможностите за туризъм в общината, който пък би могъл да бъде най-печелившият отрасъл на местната икономика особено в днешното кризисно време.

Надка Вардарова
Евгения Попова

Leave a Reply