Наградиха даровити млади математици на церемония в НУ „Станислав Доспевски”

Учениците от НУ „Станислав Доспевски”, спечелили 16 медала от есенния кръг на международния турнир „Математика без граници”, получиха своите медали и грамоти на тържество в двора на училището на 7 декември.
„Екипът ни е изключително радостен и горд от успехите на тези прекрасни млади хора. Те показаха за пореден път, че в България се раждат умни и талантливи деца”, заяви директорката Камелия Асенова. Тя си припомни, че преди 3 г. школото имало само един медал, но с всяка следваща година интереса към проявата нараствал. Сега, в есенния кръг на надпреварата, са участвали 87 ученици, които са спечелили 1 златен, 4 сребърни и 11 бронзови отличия.
Почетната стълбичка буквално се оказа тясна и не успя да побере наградените деца. Най-отгоре – на най-високо стъпало вследствие на своя златен медал, стъпи сякаш абонираният за подобни постижения Кристиан Барански от 3-а клас. Със сребърни медали се окичиха второкласниците Александра Цветанова, Дария Райкова и Павел Кирилов, както и Рая Тоскова от 4 клас.
Бронзови медали положиха на гърдите си Божидар Ангелов, Вилиана Първанова, Калоян Игнев, Никол Христова, Николай Пътников, Петър Колев и Юлиян Евгениев от 2 клас, Николай Ачов от 3-и и четвъртокласниците Антония Андреева, Илиян Тодоров и Йорданка Христова.
Отличените участници бяха наградени от зам.-кмета Васил Сайменов и от Снежана Дамянова, гл. експерт „Образование” в Общината.


Оповестени бяха и още трима златни медалисти – Дария Митрева /5 клас/, Константина Василева /6/ и Мария-Анджела Красимирова /5/ от СУ „Никола Велчев”. Директорката на това учебно заведение Светла Костова, която е и председател на Съюза на математиците в Самоков, изтъкна, че зад успехите стоят отговорен и продължителен труд както на децата, така и на техните учители. Тя добави, че в турнира са участвали 20 000 ученици от над 20 държави.
Г-жа Костова награди и отличените ученици от „Никола Велчев” в международното състезание по информатика и компютърна грамотност „Бобър”, организирано от Съюза на математиците в България и БАН. Първи места в него са заели петокласниците Георги Милошев, Дария Митрева и Христина Джупанова, Дейвид Славчов от 6 клас и Ивелина Митова от 8 клас. Втори пък са се класирали Стефания Дойнова от 5 клас, Константина Василева от 6 клас, Христина Аличкова от 7 клас и Янка Чолакова от 8 клас.
Призьорите, както и всички родители, учители и ученици, бяха поздравени с фолклорен танц от детския състав на ансамбъл „Рила”. Венцислав Миташев изпълни песен за приятелството, а Петър Колев рецитира възторжено „Аз съм българче”. Тържествено прозвучаха и магичните ритми на 100-те каба гайди, а присъстващите се почерпиха и с вкусна питка с изобразен учебник по математика.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*