Култура, Новини

Наградиха десет самоковки навръх Осми март

Десет изтъкнати самоковки с дългогодишна, всеотдайна и ползотворна професионална дейност, дали своя принос в различните сфери на обществения живот в Самоков, бяха отличени на тържество в Ритуалната зала навръх 8 март – Международният ден на жената. Номинациите са съвместно дело на Инициативен комитет на жените с председател Евгения Попова и Община Самоков.
„Всяка година реализираме тази съвместна инициатива с голямо уважение към вас, вашата професионална дейност и отдадеността ви в семеен план. Продължавайте да търсите и намирате поводи за усмивки и оптимизъм и бъдете обичани и ценени всеки ден”, обърна се към дамите в залата кметът Владимир Георгиев.


Евгения Попова, която е и председател на Демократичния съюз на жените в Самоков, поздрави дамите и по случай 148-годишнината от създаването на женско дружество в Самоков и подчерта нарасналата роля на представителките на нежния пол в обществено-политическия живот на града ни.
„Председател на Общинския съвет е жена, двама от тримата зам.-кметове са жени, секретарят на Общината е жена, жени са директорки на дирекциите в Общината, главният архитект, главният счетоводител, зав. отдел „Местни данъци и такси” и ГРАО също са жени. Голям е броят на главните и старшите експерти в Общината, които са жени. Седем жени са кметове и кметски наместници на села, а 9 жени са общински съветници. Не е тайна, че повече от 90 на сто от персонала в училищата и в болницата са жени. Директори на всички училища /без училищата в Говедарци и Радуил/ са жени. Управителят на „МБАЛ-Самоков” също е жена. Много жени са включени в различни бизнес начинания, а се изявяват успешно и в други сфери – в културата, в спорта”, изтъкна Попова и допълни, че няма област в обществено-икономическия живот на града и общината, в която да не работят упорито и всеотдайно самоковските жени.


„Гордеем се с вашият труд и постижения. Нека има повече радост и любов в сърцата и домовете ви”, завърши председателката на Инициативния комитет.
След това Попова и кметът Георгиев връчиха предметни награди, грамоти и цветя на отличените дами – доброволката Биляна Очушка, певиците Ваня Делибашева, Ирина Атанасова и Надя Миткова, дългогодишните просветни деятелки Йорданка Гончева и Мариана Солунска, общинската служителка Йорданка Велева, журналистката Кристина Ангелова, д-р Росица Минчева, обществената деятелка Веселинка Низамска /повече за тях пишем отделно/.
В паузите по време на награждаването със свои рецитации и танци се представиха малчуганите от детска градина „Самоково”, а ученици от ОУ „Христо Максимов” изпълниха прочувствен танц под звуците на „Аве Мария”, с чието изпълнение се справи отлично младата певица Маргарита Бочева.
След общата снимка, вдъхновени от милата проява, на сцената със своите шлифовани гласове се изявиха и завладяха публиката две от наградените дами – Ваня Делибашева и Надя Миткова от вокалния състав „Дилижанс”.
За пореден път отлично с ролята си на водеща се справи Ралица Стоянова.
Накрая присъстващите се почерпиха на специално подготвения коктейл и се разговориха на чаша вино.

Делян Василев

Leave a Reply