Култура, Новини

Наградиха доц. Константин Рангочев и Невена Митрева със златния знак на Самоков

На стилно тържество в Сарафската къща на самия Ден на народните будители – 1 ноември, с почетния златен знак на Самоков бяха удостоени по решение на Общинския съвет за приноса им за духовното и културното развитие на града и района Невена Митрева и доц. Константин Рангочев. Отличията им връчи председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева.
„Заради младото поколение, заради нашите деца е наш дълг да изразим своята почит към будителите – тези от нашата история, и тези, които живеят сред нас”, изтъкна в приветствието си кметът Владимир Георгиев.
Припомнено бе, че за първи път честване на народните будители е имало в Пловдив през 1909 г. От 1922 г. пък 1 ноември е обявен официално за Ден на будителите.
Празникът бе почетен и с изпъление на песента за народните будители.
Даден бе и коктейл.

х х х

Невена Митрева е възпитаничка на СУ „Св. Климент Охридски”, специалност история. В продължение на около три десетилетия – от 1989 г. досега, е работила като уредник в Историческия музей. Автор, съавтор и съставител е на музейни експозиции, както и на редица печатни издания. Участвала е активно в национални и международни научни конференции.
Доц. д-р Константин Рангочев е завършил „Св. Климент Охридски”, българска филология и етнология. Работи към БАН и е преподавател в университета. Един от основателите е и секретар на асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” от нейното създаване през 1991 г. досега. Асоциацията е главен организатор на ежегодните международни Цар-Шишманови дни в Самоков.
Решението си за награждаване на двамата заслужили културни деятели местният парламент взе единодушно на заседанието си на 25 октомври т. г.

Leave a Reply