Общината награди инициаторите на акциите за почистване в Самоковско

Георги Прасков, Наталия и Даниел Москови, Светлин Стефанов, Владимир Митков и Костадин Георгиев бяха наградени с грамоти от кмета Владимир Георгиев.
С грамота е удостоено и сдружението „Върхът – Мальовица 2013”.
В грамотите, поставени в рамки, се подчертава, че те се връчват „за проявена инициатива, свързана с почистването на околната среда, паркови зони и обществени пространства. „Земята е за нас – ние сме Земята”, се изтъква в документа.
Наградените са инициатори за осъществените почиствания в Лаго, Туристическата градина и покрай пътя за Луковица, както и в Говедарци – най-голямото село в общината. В тези акции през април, за които „Приятел” писа подробно, участваха доброволно и с желание – по призива на инициаторите – десетки хора на различна възраст и съответните райони наистина бяха почистени. Съдействие оказа и Общината, откъдето в началото на месеца призоваха гражданите да участват масово и активно в традиционното пролетно почистване в навечерието на Великденските празници.


На среща с кмета Георгиев на самия Ден на Земята – 22 април, понеделник, наградените споделиха свои мнения по проблемите на опазването на околната среда и представиха и в писмен вид предложенията си.
В срещата участваха и експертите от отдел „Екология” на общинската администрация, както и директорът на Регионалния център за управление на отпадъците Кирил Поповянски.
Доброволците предложиха в почистения район в началото на Лаго, над бившата фабрика „Самоковска комуна”, да се оформи детски парк. Младите хора настояха да се предприемат мерки, за да не се допуска в бъдеще замърсяването на това място, както и на другите подобни терени, почистени през последните седмици.
Разисквано бе създаването на еко патрули, поставянето на подходящи табели, транспаранти и ограничители, чрез които да се предотврати или поне намали до минимум повторното замърсяване на тези площи, които се намират в непосредствена близост до града.
Участници в срещата предложиха да се осигури видеонаблюдение на въпросните места, собствениците на имоти в тях да се предупредят и нарушителите да се глобяват строго.


Предложено бе още училищата да се снабдят със специални машини, при което ще се стимулира разделното събиране на отпадъците и ще се приучват децата и юношите от млада възраст да осъзнават значението на околната среда и да опазват чистотата в населените места и сред природата. Би могло да се организират съревнования със стимули и награди за най-активните млади радетели за чиста градска среда. За това много могат да помогнат и самите учители.
Младите хора изразиха увереност, че техните начинания ще продължат и то не само край града, както и убеденост, че в тази благородна дейност ще се включват все повече хора.
Кметът Георгиев, като обясни, че Общината дава годишно около 200 хил. лв. за почистването на нерегламентирани сметища и че особено голям проблем са строителните отпадъци, благодари на предприемчивите млади хора и на всички участници в акциите и заяви, че общинското ръководство разчита много на гражданските инициативи. Георгиев допълни, че дадените предложения ще бъдат разгледани и ще се обмислят стъпки за тяхното осъществяване.
„Става така, че млади хора учат на практика и по-възрастните на грижи към околната среда, към природата, и аз съм оптимист”, категоричен бе кметът. Той също изрази вяра, че еко акциите ще продължат и обеща Общината да поддържа постоянна връзка с инициаторите за още по-резултатно взаимодействие в бъдеще.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*