Наградиха Нина Христовска, Латинка Щъркелова, Стоян Пашов и клуб „Чакър войвода“

Бившият директор на Историческия музей Нина Христовска, председателят на читалище-паметник „Отец Паисий“ Стоян Пашов и клубът на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода“ бяха наградени със златния почетен знак на Общината от кмета Владимир Георгиев и председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева на стилно тържество навръх Деня на народните будители 1 ноември в Сарафската къща. Дългогодишната директорка на Младежкия дом Латинка Щъркелова пък бе удостоена с почетна грамота. Решенията за награждаване с тези отличия бяха взети на октомврийската сесия на Общинския съвет.
„Днешният празник е прекрасен повод да отдадем признание на съвременните будители, институции и хора, които не спират да работят в името на съхраняването на културните ни ценности и традиции, на уникалния български дух, за да можем да бъдем уверени, че ще завещаем на идните поколения патриотизма, който наследихме от дедите ни“, подчерта водещата Ралица Стоянова. Кметът Георгиев пък заяви, че „примерът на народните будители е нашият най-верен нравствен спътник на безкористна служба в името на добруването на българския народ“.
Нина Христовска е дългогодишен преподавател по история, а в продължение на 8 години директор на музея. Изключително инициативна, тя има важен принос за обновяването на експозициите и обогатяването на музейната дейност.
„Самоков е малкият град на голямата история. Вчера /31 октомври – б. а./, когато видях центъра на града пълен с ученици, които посещаваха паметниците на възрожденците, музея, читалището, библиотеката, си казах – това е Самоков – специфичният, прекрасният, нашият Самоков. Имало е смисъл да се работи за всичко това. Винаги съм казвала, че Самоков има специфично развитие – в периоди на криза той се е капсулирал социално-икономически и е творял култура. В последните няколко общински съвета – независимо какви са били политическите конфигурации, когато е ставало въпрос за историята, за паметта на града, винаги се е гласувало единодушно. Така е било, когато по време на Комуната всички гласуват единодушно да се отдаде земя за построяване на читалището. Така е било през 1940 г., когато се дава място за построяване на музей. И дано в бъдеще Самоков се превърне в един малък бутиков център в новия глобализиращ се свят, в който традиции, бъдеще и съвремие да хармонизират и да се поддържа огънят, запален от искрата на нашите възрожденци“, възкликна Христовска.
Под председателството на Стоян Пашов бе възкресен след 20-годишна пауза смесеният хор „Рилска песен“, а вече няколко години в читалището се провеждат и национални фестивали на старата градска песен и на любителските театри. Ст. Пашов е и дългогодишен активен участник в самодеен състав – вокално-инструменталната група „Лунни лъчи“. „Приемам отличието като заслуга на всички хора, с които работим в читалището – с колегите от съставите, школите, административното ръководство, настоятелството, всички, които ни помагат. Уверявам ви, че ще продължа да правя всичко по силите си за развитието на нашия град, не само в областта на културата“, заяви Пашов.
Клубът на любителите на историческо оръжение „Чакър войвода“ възроди със съдействието на Общината Чакъровите тържества – събитие, превърнало се в едно от най-запомнящите се в културния календар на Общината. „Единственото, което ни подтикна да създадем клуба, бе желанието ни да се запазят традициите, българщината. Неописуемо е чувството, когато човек види как светят очите на младите“, сподели от името на Управителния съвет на клуба председателят Георги Николчев.
Латинка Щъркелова вече 29 години работи в Младежкия дом и организира младите хора в творчески състави, провежда концерти, конкурси, турнири, партита и др. Тя благодари от сърце на ръководителите на състави и допълни, че те са прекрасен екип, достоен за уважение и пример.
Изпълненията на състав „Дилижанс“ – Ваня Делибашева, Надя Миткова и Димчо Тосков, се вписаха адекватно в чудесната атмосфера и обстановка на Сарафската къща. С нежен танц се изявиха и малки чаровници от школата по балет към читалище-паметник „Отец Паисий”.
Вълнуващото тържество завърши с изискан коктейл, който предразположи гостите към приятни и полезни разговори.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*