Култура, Новини

Наградиха самоковските участници в „Не се гаси туй, що не гасне”

Тържествено бяха наградени на 8 юни в града ни самоковските участници в националния конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”. Както е известно, петокласникът от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Боби Занев бе класиран първи в категорията от 5 до 8 клас за презентацията си „Паметници, посветени на подвига на руските воини по време на Освободителната война”, а деветокласничката от ПГ „Константин Фотинов” Елисавета Павлова пък заслужи второ място в групата от 9 до 12 клас за презентацията си „Българската и руската духовност в сътрудничество между българската и руската православни църкви”.
На тържеството, с което бе закрит конкурсът на местно ниво, от името на ръководството на Руския клуб инж. Спаска Шехтова изтъкна успешното представяне и на останалите 9 самоковски участници в традиционната изява. В емоционалния си разказ Шехтова посочи, че още от първото издание на конкурса преди десетилетие в него са участвали самоковци. Винаги сред наградените е имало и ученици, и учители от нашия град.
На срещата, превърнала се в истински празник, бяха представени и три от участвалите в конкурса творби – дело на Боби Занев, Елисавета Павлова и Александрина Кашинова. Братовчедките Маргаритка и Марина Бочеви, призьорки от национален конкурс за руска песен и танц, облечени в подходящи костюми и възторжено приветствани, поздравиха с песни присъстващите.
Кметът Владимир Георгиев връчи на участниците в конкурса и техните преподаватели грамоти от името на „Русофили” и предметни награди, включително книгата на самоковския автор Георги Захов „По стъпките на Апостола в Българско” с автограф и пожелание от автора.
Сред присъстващите бяха заместник-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, членове на Руския клуб, родители на учениците, представители на читалище „Младост”, общински служители.

Евгения Попова

Leave a Reply