Наградиха Сотир Велчев като пазител на традициите в Драгушиново

Пред обновения преди няколко години параклис „Свети Дух“ в м. Дабето край Драгушиново на 7 юни с отличието „Бял гълъб“ бе награден Сотир Велчев като пазител на традициите на селото.
Новият носител на традиционната вече награда много пъти е участвал с дарения при провеждането на християнски празници в селото. Родът на Велчев по майчина линия е от Драгушиново. Самият той редовно взема участие при подготовката на ритуалните ястия по случай Тодоровден /когато тук се приготвя прочутият рачник/ и събора на Драгушиново.
Отличието на новия лауреат бе връчено от председателя на читалище „Михаил Дашин“ в селото Петър Домишляров. Присъства и кметът на Драгушиново Георги Хаджийски.
Впечатляващата статуетка на белия гълъб е дело на местния майстор-дърворезбар Румен Кабадийски.
Молебен в чест на Св. Троица и Св. Дух отслужи отец Петър Стоименов.
Родолюбивата и богоугодна проява премина при спазване на изискванията за социална дистанция и другите въведени противоепидемични мерки.
През последните години, откакто е учредена оригиналната награда, носители на „Бял гълъб“ са били шампионката на Европа по карате Мартина Хаджийска и учителката-пенсионерка Йорданка Паунова.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*