Култура, Новини, Образование

Наградиха участниците в конкурса “Не се гаси туй, що не гасне”

При тържествена обстановка в красивата и уютна Сарафска къща бе закрит на общинско ниво 16-ият национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”.
Присъстваха 16-те тазгодишни участници, техни преподаватели, родители, членове на Руския клуб „Никола Даскалов”, Пепа Георгиева, гл. експерт “Култура” в Община Самоков, Пенчо Сираков, представител на организатора на конкурса – Национално движение “Русофили”.
От името на Руския клуб бе споделено, че самоковските деца обичат този традиционен конкурс и участието им в него не намалява. Някои ученици участват за трети, четвърти и дори за пети път. В деликатната обстановка на тази особена година нашите ученици, както и връстниците им от доста други градове са избрали най-верния път – да вземат участие в поредното благородно състезание и да направят проверка на възможностите и подготовката си.
Справили са се чудесно. Чест им прави изборът на темите, които са предпочели, с които са се запознали в подробности и са разработили по най-подходящ начин – чрез реферати, мултимедийни проекти, есета, стихове. Децата са писали за такива свещени събития и личности от историята ни, които винаги ще предизвикват интерес и желание за по-дълбоко вникване в тях и описването им: Априлското въстание от 1876 г.; Руско-турската война от 1877/78 г., герои от тези дни като Иван Соколов и ген. Столетов; апостола на свободата Васил Левски и присъствието на родния ни град в живота и дейността му.
Има и памет за акад. Дмитрий Лихачов – големият приятел на България и българския народ, посветил им десетки трудове и автор на едни от най-силните думи за родината ни като за държава на духа: „…не забравяйте – вие сте една от най-древните сред съществуващите днес културни нации в Европа и света. Много неща са отминали – древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! Духовното богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде!…”

Сред работите има и произведение – възхвала на бойните знамена и българската храброст, както и един искрен „вик” за мир.
Изказана бе благодарност на всички участници, доказали за сетен път, че децата на Самоков са умни, любознателни, постоянни в усърдието си и са сред най-добрите в България. Признание бе изразено и на преподавателките, подтикнали и напътствали учениците в това дело, както и на родителите – за подкрепата и съпричастието им.
Благодарностите и поводите за гордост са съвсем основателни – сред оценените най-високо от националното жури 27 български ученици петима са самоковчета, заели първо, второ и три трети места. Първото място е за шестокласничката от СУ „Никола Велчев” Наталия Тасева, представила мултимедиен проект „Поклон пред Дмитрий Лихачов”. Второто място е за Персиана Цанкова, деветокласничка в ПГ „Константин Фотинов”, участвала с реферат „С Батак в сърцето”. С трето място са отличени ученичките от 6 клас на СУ „Н. Велчев” Кристина Будинова /реферат „Финландското участие в Руско-турската война 1877-1878 г.”/ и Славина Тодорова /мултимедиен проект „Иван Соколов – живот, посветен на България”/, както и Доника Баракова от 9 клас на ПГ „К. Фотинов” /стихотворението „Признателност”/.
Сред 12 свои колеги от цялата страна национално отличени са и преподавателките Силвана Оцетова от СУ „Н. Велчев” и Албена Въжарова от ПГ „К. Фотинов”.
А ето и останалите участници, изявили се с не по-малко силни разработки /житейски закон е, че не всички могат да заемат първите места/: от СУ „Н. Велчев” – петокласниците Васил Вардаров и Васил Димитров, осмокласниците Василена Манасиева, Ивана Василева и Стоян Матиканов, учениците от девети клас Кирил Маданчев, Ивайло Милошев и Костантина Василева, десетокласничката Христина  Аличкова  и ученичката от 11 клас Ивелина Митова, както и възпитаничката на СУ„Отец Паисий” Янка Чолакова с научен ръководител Александрина Ганджулова.
Силно впечатление на присъстващите на тържеството направиха прочетените избрани откъси от три ученически разработки. Така се чуха и на глас част от споделените от младите хора размисли за историческите събития – толкова разумни и човешки, съвсем като на възрастни. Всички почувстваха и с колко доброта, обич и патриотизъм са изпълнени детските сърчица.
Този празничен ден бяха подготвили за 16-и пореден път членовете на Руския клуб в града ни. Празникът вече е станал традиция и е истинско доказателство, че трудът и усърдието се ценят, затова и на него имаше много благодарствени думи и подаръци. Подаръците са осигурени със съдействието и финансовата помощ на Община Самоков, откъдето са откликнали с много обич към децата. От името на националните организатори на конкурса всички участници получиха и грамоти. Грамотите и подаръците връчиха Пепа Георгиева от Общината и Мариана Лобутова от фонд „13 века България”, а дипломите на петимата национални лауреати и преподавателките им, както и наградите за тях от “Русофили” – Пенчо Сираков. И тримата отправиха най-сърдечни поздрави, топли и напътствени думи.
Присъстващите бяха поздравени и от представители на читалище „Младост”. Чудесните малки певици Натали и Виктория изпълниха прочувствената „Алилуя” и песни за България.

С. Александрова

Leave a Reply