Новини

Наградиха 10 жени по случай Осми март

За 13-и пореден път по предложение на Инициативен комитет на жените в Самоков съвместно с Общината бе честван Осми март – Международният ден на жената.
Тържеството се състоя на 6 март в Ритуалната зала, където присъстващите представителки на нежния пол бяха топло приветствани от кмета Владимир Георгиев. В емоционалното си слово той изтъкна ролята на жените като основа на семейството и като инициатори, организатори и изпълнители на много от постигнатото в общината в различните области на обществения, икономическия, социалния и културния живот. На жените, на децата и семействата им Георгиев пожела здраве и нови успехи.
В поздравлението си председателката на Инициативния комитет Евгения Попова, която е и председател на Общинския съвет на Демократичния съюз на жените, подчерта ролята на жените в общината през 149-те години от създаването през далечната 1871 г. на женско дружество в града ни. Тя добави, че и днес самоковки вземат дейно участие в обществения живот и затова се е родила и идеята всяка година да се награждават най-активните от тях, проявили се в сферите на образованието, културата, здравеопазването, обществената дейност.
Водещата Пепа Георгиева, главен експерт „Култура” в Общината, представи номинираните тази година наши съгражданки /по азбучен ред/ – Венета Върбева, Галина Старчева, Гиргина Рангочева, Лилия Шуманова, Лиляна Томова, д-р Маргарита Томова, Мария Ангелкова, Мария Станоева, Силвана Оцетова и Стания Маринчева.
Кметът Георгиев и председателят на Общинския съвет Мая Христева зарадваха номинираните с грамоти – за утвърждаване на образа на съвременната жена, и цветя. Евг. Попова пък им връчи подаръци.
Венета Върбева организира  работата с жените в кв. „Самоково”. Активен иициатор и реализатор е на културни събития в клуба на пенсионера там. Деен сътрудник е и на местната преса.
Галина Старчева е дългогодишен учител по английски език в ПТГ „Никола Вапцаров”. От 2016 г. е зам.-директор по учебно-производствената дейност. С всеотдайност и професионализъм е постигнала високи резултати. Има личен принос за утвърждаване на авторитета на училището.
Гиргина Рангочева е завършила Националната спортна академия. Работила е като учител и директор на СУ „Никола Велчев”. Един от организаторите е на клуба по аеробика. Дългогодишен сътрудник на самоковската телевизия „Рила” и създател на едни от най-интересните предавания. Член на СБЖ. Инициатор и организатор е на благотворителни изяви. Съпредседател е на Инициативния комитет.
Лилия Шуманова е учредител и вече 17 години председател на читалище „Младост”. Има 40-годишен стаж като учител. Носител е на  правителствената награда „Софроний Врачански” и на сребърен медал за 100-годишнината на Българския туристически съюз.
Лиляна Томова е работила 33 години като учителка в детската градина в  Алино. Ръководила е училищния хор и женската фолклорна група към читалище „Васил Левски” в селото. Макар и пенсионерка, и сега активно участва в обществения живот на Алино.
Д-р Маргарита Томова работи като лекар в Детското отделение на болницата в града ни от 1994 г. Била е училищен лекар в „Отец Паисий”. През 2002 г. придобива специалност по детски болести. От април 2019 г. е началник на Детското отделение в „МБАЛ-Самоков” ЕООД.
Мария Ангелкова е икономист, дългогодишен слушител в ТПК „Михаил Дашин”. Майка е на три деца – двама сина и дъщеря – завършили висше образование и изградили се като добри специалисти. Сега е пенсионерка и се занимава със своето хоби – изработва сувенири и детски играчки, с които участва в изложби на майстори на художествени занаяти.
Мария Станоева е ревностен любител на планината – има над 20 изкачвания на Мусала; последното – когато е била на 79 години. Участва активно в работата на женското дружество „Д-р Катя Ахрянова” и на пенсионерския клуб в Четвърти квартал. По мнението на мнозина – изключително честен, отзивчив и всеотдаен човек.
Силвана Оцетова е учителка в СУ „Никола Велчев”. Магистър е по философия и по информационни и комуникационни технологии. Подготвените от нея ученици са носители на много отличия от национални и международни състезания.
Стания Маринчева е била 46 години преподавател по математика. Била е дълги години председател на дружеството на математиците. Нейни възпитаници имат редица призови класирания в национални и международни състезания, олимпиади и конкурси. С вокална група „Септима” тя е носител на много награди.
Развълнувани от вниманието, всички наградени благодариха сърдечно за високото признание.
Поздрав към участниците в тържеството бяха и изпълненията на даровитите млади певици Маргарита Бочева, Яна Грозданова и Ивана Конярска, както и на танцьорите от читалище „Младост”.
Честването продължи на чаша вино и с приятни и полезни раззговори, в които взеха участие и Вл. Георгиев, М. Христева и заместник-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова.

Leave a Reply