Наградиха 11 дами по случай 8 март и юбилея на женското движение

Жените от Самоков още преди Освобождението, в далечната 1871 година, издигат високо факела на своята вяра в доброто, на своето желание да се борят за по-справедливо човешко съществуване. Дейността им продължава през годините. Жените често са инициатори, а и винаги са в първите редици на всяка работа за доброто бъдеще на Самоков и общината. И днес те са вдъхновителки и движеща сила в борбата за щастието на децата, на семействата. Няма сфера в обществено-политическия живот, в която да не участват жени и да не влагат сили, умения и творчество в дейността си.
През 2008 година в града ни се ражда идеята да се организират тържества за 8 март – Международният ден на жената, на които да се награждават дами, проявили се в различни сфери и активно участващи в обществения живот. Досега на тези тържества са наградени 131 жени – бизнес дами, здравни, просветни, културни и спортни деятелки, многодетни майки и общественички.
На тазгодишния 8 март, когато светът отпразнува 111-годишнината на Международния ден на жената, въпреки пандемията Инициативен комитет и Общината не пропуснаха да почетат подобаващо празника. Събитието съвпадна и със 150-годишния юбилей на организираното женско движение в Самоков.
В понеделник на червения килим в Градската художествена галерия “Проф. Васил Захариев” с грамоти за приноса си за развитието на нашия град и района бяха удостоени седем дами – Гиргина Рангочева, Евгения Попова, Зорница Матина, д-р Ивалина Трендафилова, д-р Красимира Ковачка, Маргарита Маринкова, Пенка Тотева-Вълчева. Грамоти по случай 150-годишния юбилей на женското движение в Самоков пък заслужиха Елена Каменова, Елена Шехтанова, Катя Дамянова, Христина Янева.
Наградените бяха сърдечно поздравени от кмета Владимир Георгиев и от председателя на Общинския съвет на Демократичния съюз на жените Евгения Попова.
За приятната атмосфера в празничната вечер допринесоха и чудесните изпълнения на музикантите Ангелина Манчева, Лора Карапанчева и Давид Карапанчев. 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*