Награди за будителите, изложба за щампарското дело в Самоков

С отличия за съвременните будители и с изложба под надслов „Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност“ градът ни почете на самия 1 ноември Деня на народните будители. Тържеството се състоя в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“.
Съгласно решение на Общинския съвет със златния почетен знак на Самоков бе удостоен Гено Генев, който е живата история на Графичната база в града ни, създадена през 70-те години на миналия век и възстановена неотдавна. Златния почетен знак заслужи и вокално-инструменталният състав „Лунни лъчи“ при читалище-паметник „Отец Паисий“, който сега чества 20-годишен юбилей.
Сребърния почетен знак на Общината получиха основателят на „Лунни лъчи“ Димчо Тосков и сегашният ръководител на състава Цветан Ангелов, дългогодишната читалищна деятелка и вокална изпълнителка Надя Миткова, секретарката на читалище „Христо Ботев“ в Говедарци Спаска Костова и писателят, публицист и фотограф Васил Софин, член на самоковското Сдружение на писателите.
Кметът Владимир Георгиев приветства наградените и изтъкна, че Денят на будителите е празник, но и символ на делото на всички, които независимо от времето и трудностите са работили и работят за издигане на българското самосъзнание.
Директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов и изкуствоведката проф. Аксиния Джурова представиха изложбата за щампарското изкуство в града ни. В залите на галерията са подредени творби на шестима художници от различни поколения – Васил Колев, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Милко Божков, Онник Каранфилян и самоковецът Радослав Генев. Очертани бяха традициите на щампарското дело в района, свързани с работата на Никола Карастоянов и неговите наследници, а в по-ново време с дейността на Христо Йончев-Крискарец и неговя син Зафир Йончев, на Слави Генев, неговите син и внук Гено Генев и Ради Генев и на други творци, изявили се в Самоков с произведения, които могат да бъдат гордост за изобразителното изкуство в страната ни.
По повод изложбата и Деня на будителите бе огласено и поздравително писмо от Културния институт при Министерството на външните работи. Известно е, че експозицията бе показана за първи път през тазгодишния октомври в София.
„Традиция и съвременност трябва да вървят ръка за ръка, но не бива да позволявате мечтите ви да бъдат по-бедни от вашите спомени“, възкликна пък в словото си проф. Джурова.
Даден бе и коктейл.
С присъствието си на тържеството своята почит към празника и съвременните будители и творци изразиха и депутатът Валентин Милушев, председателят на Общинския съвет Мая Христева, заместник-кметът Дончо Зашев, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински съветници, общественици, културни деятели.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*