Награди от Сапарева баня за самоковски състави

С отличия се завърнаха в града ни групите, които участваха във Втория фолклорен фестивал “Сапарева баня – Нестия 2012”, състоял се от 17 до 19 август в гр. Сапарева баня.
Организатори бяха Община Сапарева баня, местното читалище “Просветен лъч – 1905” и фолклорният център “Нестия”. Традиционният вече форум бе посветен на курорта Паничище и на минералната вода.

Райово
Две групи от читалището в селото – “Христо Ботев-1926” – за автентичен фолклор с ръководител Ани Машова и “Палакарийчета” с ръководител Росица Павлова, участваха във фестивала и се завърнаха с грамоти и статуетки. В надиграването пък на първите три места бяха класирани Лили Василева, Елизабета Балабанова и Димитрина Елина от “Палакарийчета”. В конкурса за “Мис и мистър Фестивал” първите места заеха също представители на селото – Лили Василева и Михаил Балабанов, които заслужиха медали и грамоти.
Ани Машова
секретар на читалище “Христо Ботев-1926”

Алино
Групата при читалище “Васил Левски-1937” в селото участва в надпяването в близкия курортен комплекс Паничище на 18 август. Председателят на журито – известната народна певица Любка Рондова, изрази становището на колегите си, че рядко се случва такива групи да пеят толкова добре без диригент. Това, което публиката е чула – жътварското надпяване, се нарича “тресене”, а в Алино е известно под наименованието “пеене надлъж”.
На връщане групата се спря пред фонтаните в Сапарева баня. Неусетно всички запяха. Веднага се насъбраха хора и се запознахме с туристи от различни краища на страната, които се надпреварваха да се снимат с нас.
Момчил Чалъков
ръководител на групата към читалище “Васил Левски-1937”

“Самокови”
Дамската вокална група “Самокови” с ръководител Деница Михайлова към читалище-паметник “Отец Паисий-1859” заслужи плакет и грамоти от фестивала. Акад. Любка Рондова похвали самоковци за ритмичността при изпълнението и за много добрия синхрон между изпълнители и музикален съпровод. С дуета си направиха впечатление и Величка Пейкова и Деница Михайлова, изпълнили “Сите ми го фалат, бе мамо”. /П/

Клисура
Чест за групата за автентичен фолклор при читалище “Пробуда-1920” в селото е, че участва в този фестивал, който вече е с международен характер. Групата пя песни, характерни за нашия край. Любка Рондова специално поздрави певиците с прекрасните песни и начина на изпълнение. Плакет и грамоти бяха връчени на ръководителя на състава.
Групата се представи и на фестивала “Струма пее”, който се състоя на 19 август в Невестино, Кюстендилско. Адриян Чучуков свири на акордеон, а детска група се изяви със сценката “Мокър от дъжд не се бои”. Нашите представители бяха наградени с грамоти.
Мая Чучукова
секретар на читалище “Пробуда-1920”

Ансамбъл “Самоков”, формация “Камбанки” и школа “Наум Хаджимладенов”
Танцовият ансамбъл “Самоков” при читалище “Младост-2003” грабна “Гран при” на фестивала. Съставът игра пръв и имаше защо. След огнените изпълнения на танцьорите и звънките песни на детската формация „Камбанки“ с ръководител Надежда Иванова журито: великолепната Любка Рондова и хореограф-режисьорката Ваня Пешкова, извикаха на бис хореографа Иван Иванов и бурно го аплодираха за постановката на танца „Настроение“. Връчена бе и най–високата награда – „Гран при“ за хореография и работа с деца. През това време пък малките художници от школата по рисуване „Наум Хаджимладенов“ с ръководител Иван Шуманов към читалището претворяваха в картини забележителностите на Сапарева баня.
Лили Шуманова
председател на читалище “Младост”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*