Култура, Новини

Награди от Стара Загора за Стрински и хора на ветераните-туристи

Борис Стрински

На 6 септември, по случай 128-годишнината от Съединението на България, по традиция, под патронажа на Община Стара Загора и местното туристическо дружество „Сърнена гора”, се проведе за 12-и път националният фестивал на туристическата песен „Средногорско ехо – 2013”.
Празникът, в който взеха участие певчески състави от цялата страна, се състоя по традиция на откритата сцена в Парка на липите до градския театър.
Многобройната публика, разположена под монтираните сенници и грамадните липи, с бурни аплодисменти изпращаше всяка от песните, повечето на туристическа тематика, отличаващи се със своята звучност, мелодичност и съдържателност, възпяващи природните красоти на прекрасната ни родина.
Участие взе и дамският състав към хора на ветераните-туристи при самоковското дружество „Рилски турист”. Съставът ни бе обграден с много внимание и има честта да закрие празника. Песента „Живее младостта” по текст на старозагорската поетеса Елена Димитрова и композиция на нашия диригент Борис Стрински, със солистки Гена Илиева и Дора Пиперкова, с която бе закрит празникът, получи заслужено бурните аплодисменти от затаилите дъх при изпълнението й слушатели.
Фестивалът бе открит по традиция от хора-домакин – „Средногорски звуци”, който започна и завърши своята програма с песни по текст на старозагорския поет Пеньо Кадънков, композирани от Б. Стрински. Песни на Стрински прозвучаха в изпълнение и на почти всички останали състави.
За доброто си представяне самоковският хор бе награден със златна статуетка и грамота, а г-н Стрински получи сувенир с емблемата на дружество „Сърнена гора”.

Димитрина Божилова

Leave a Reply