Надежда Кутева е новият носител на наградата „Захарий Зограф“

Художничката Надежда Кутева е новият лауреат на националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф“. Кутева бе избрана на 18 май от жури с председател проф. Аксиния Джурова.
Другите номинирани кандидати бяха Богдан Александров и Димитър Петров.
Надежда Кутева е родена e в София. Завършила е Националната художествена академия, специалност „Стенопис“, през 1971 г. Специализирала е в САЩ. Има над 20 изложби в различни държави. Последната й изложба – „Небесни образи“, е представена през миналата година в Стара Загора и София.
Кутева е притежател на международни награди и на приза „Пазител на традициите“ на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите в България.
Журито реши да бъде променена и датата за провеждане на церемонията по връчване на наградата „Захарий Зограф”. Това ще стане не сега, през май, каквато е традицията, а на 8 октомври, когато е роден забележителният български и самоковски творец.
Във връзка с предстоящия половинвековен юбилей на авторитетната награда ще се издаде каталог с всички наградени картини през годините и ще бъде уредена изложба в галерията на Съюза на българските художници.
Отличието „Захарий Зограф“ е учредено в началото на 70-те години на миналия век по инициатива на Самоковска община и Съюза на българските художници. През 90-те години, след промените, традицията бе прекъсната, но в зората на новото хилядолетие бе възстановена.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*