Новини, Туризъм

Над Езерата срещнахме туристи от… Якутия

Лято е. Рила всеки ден приема хиляди туристи. Приюти и нас за няколко дни, нагледахме й се на воля, заредихме се с нейната енергия, насладихме се на безбройните красоти, които ни предложи.
Така се случи, че в последният ден от нашето съжителство в любимата планина маршрутът ни минаваше през циркуса на Седемте рилски езера. Не са много туристите, които знаят едно по-специално място на Отовишкото било – тези може би стотина метра на височина около 2650 м, от които единствено можеш да видиш всичките седем езера, като на длан подредени по терасите – синеещите се очи, Очите на Рила.
Именно там стана и една неочаквана за нас среща с туристи почти от другия край на света. Седемте езера са изключително популярен маршрут, многобройни чуждестранни групи посещават това необикновено, заредено с особена енергия място, на което едни медитират, други осъществяват връзка с космическа енергия, трети играят паневритмия…
Запитваме непознатите откъде пристигат и с каква изненада разбираме, че са от Далечния Изток, от необятния Сибир, от Якутия – най-студеното обитаемо място на цялата Земя. Учудването ни е всеобщо, срещали сме какви ли не по националност туристи, но якути виждаме за първи път на живо, и то в планината.
Пропътували десетина хиляди километра, Василина, Саша и техният син Антон са възхитени от видяното, нямат думи да ни опишат какво чувстват, но лицата им говорят, усмивките им са искрени; личи си – лъчезарни и щастливи са, настроението им е приповдигнато, Рила е попила и в тях, няма да я забравят никога.
Дори напротив, имат желание още следващото лято пак да дойдат. От нас са идеите, от тях се иска само да пропътуват едни десетина хиляди километра… После е ясно – обаянието на Рила ще ги осени, ще бъдат заредени с нейната чиста енергия, ще продължат да бъдат щастливи, както днес.
Щастливи сме и ние, а как да е и другояче, когато си по върховете на любимата планина, когато срещаш толкова позитивни лица там, горе, по-близо до слънцето, по-далеч от суетата на града, потопени и в съзвучие с тази по-особена енергия – чиста, неподправена и завладяващи ни.

Добромир Фингарски
Снимки: авторът

Leave a Reply