Над 10 хил. скиори на Боровец в деня на откриването на сезона

Хиляди скиори се възползваха в събота, на 17 декември, от възможността да карат на символичната цена от 5 лв. за лифт карта в деня на откриването на сезона на Боровец и честването на 120-годишнината от основаването на най-стария планински курорт у нас и на Балканите. Така бяха събрани над 50 хил. лв. за новосъздадения фонд „Петър Попангелов и приятели за Боровец”. От „Бороспорт“ АД увериха, че през сезона се предвиждат още подобни инициативи с цел подпомагане на фонда.
“Малко курорти в света могат да се похвалят с история, която се разпростира в три века. Трябва да пазим и развиваме това богатство”, каза пък бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който заедно със съпругата си Маргарита бе официален гост на откриването.
На специална церемония с грамоти бяха наградени 41 ветерани, допринесли за развитието на ски спорта в България и на курорта.
По-рано през деня на пресконференция в хотел “Рила” министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи плакет на “Бороспорт”АД по случай юбилея на Боровец, както и специална награда на легендата Петър Попангелов за цялостния му принос за българския спорт. Министърът приветства идеята за създаване на фонда, който ще подкрепя детско-юношеския спорт. Кралев препоръча на българските зимни курорти да кандидатстват по-смело за домакинства на кръгове от състезанията за световни купи по сноуборд, защото имаме състезатели на световно ниво.
Министърът на туризма Николина Ангелкова, която също пристигна в Боровец за тържеството, подчерта пред представителите на медиите, че Боровец има всички предпоставки да се превърне в целогодишна дестинация. “Основание да мисля така ми дава фактът, че през първите 10 месеца на годината курортът бележи сериозен ръст на чуждестранните туристи”, подчерта Ангелкова.
Сред официалните гости на празника бяха още вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, управителят на Софийска област Росица Иванова, депутати и др. Тук бе и кметът на Самоков Владимир Георгиев. Президентът Росен Плевнелиев пък бе изпратил поздравителен адрес.
През целия ден на Боровец имаше развлечения не само за скиорите, но и за всички гости. 120 сезонни карти бяха изтеглени чрез томбола сред хиляди, записали се да си опитат късмета. Имената на спечелилите вече са качени във фейсбук страницата My Borovets.
По традиция децата от спортните клубове в Боровец направиха демонстративно спускане с транспарант, с което сезонът бе официално открит. Спазена бе и още една 40-годишна традиция – впечатляващо огнено шоу бе изпълнено от над 70 ски инструктори от курорта.
Купонът завърши в късните часове на деня с концерт на Поли Генова и парти в хотел “Рила” с гостуващия от Русия DJ Andrey Exx & Diva vocal.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*