Новини, Образование, Туризъм

Над 100 деца и възрастни на екопразник край Мальовица

 

Повече от 100 деца, младежи и по-възрастни доброволци се включиха в почистването на района около Меча поляна и хижа „Мальовица” на 8 юни, организирано по повод Световния ден на околната среда от сдружение „Върхът – Мальовица 2013” с подкрепата на Националния парк „Рила” и Регионалната инспекция по околната среда и водите.
„Направи ни приятно впечатление, че нямаше чак толкова много отпадъци и не успяхме да напълним докрай торбите и чувалите”, констатира след акцията Рая Ранова, председател на сдружението – организатор на проявата. Тя сподели, че в кампанията са се включили не само жители на Говедарци, но и гости от Самоков, София и другаде. Преминаващи туристи изявили желание да помогнат, като някои от тях дори поели на еко мисия към Йончевото и Страшното езеро, както и към близките ски писти.
Рано сутринта пък част от участниците разбрали за инициативата от интервюто с доц. Стефан Кирилов от НП „Рила” в предаването „Закуска на тревата“ с водещ Светлана Дичева по БНР.

Успоредно с акцията пред ЦПШ „Мальовица” се състоя и истински празник на младите ентусиасти. За това допринесоха и собствениците на комплекса сем. Кишишеви, предоставили музикална уредба, от която цял ден звучаха вечните „Високи сини планини”, „Песен за Мальовица”, „Хубава си, моя, горо” и др. Особен интерес предизвикаха демонстрациите по палене на огън с лупа и гасенето му с подвижен пожарогасител и лопата /махало/ от директора на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението комисар Георги Иванов, инспектора от Пожарната в Самоков Стоян Клисуранов и мл. инспектор Севделин Делиев от София.
През целия ден тук бе Александър Благоев, а съдействие оказаха и колегите му Владимир Чапкънски и Наско Атанасов от парк „Рила”. В Посетителския център предстои да бъдат изложени двете платна, изрисувани от участници в своеобразния пленер, подпомогнати от учителите в НУ „Станислав Доспевски” Галина Николова, Десислава Николова и Миглена Георгиева. Доброволците бяха подкрепени и от представители на БТС и на еко инспекцията.
Вълнение предизвика и пускането на изрисуваните с картинки и послания балони с хелий. Подрастващите бяха наградени от организаторите с тениски с надпис „Обичам природата – и аз участвам”.
„Желанието ни е чрез подобни инициативи да се противопоставим на агресията, наркотиците и стреса сред младите, като се стремим да им предоставим и екологично образование. Децата не са обременени с вина за замърсената околна среда. Те са нашата надежда и затова трябва да ги увличаме в подобни прояви”, изтъкна Ранова.
В случая организаторите използвали и препоръки, описани от американската психоложка Виктория Дънкли книгата й „Рестарт на детския ум”.
„Екологичният проблем е навлязъл в нашето ежедневие. Необходимо е да действаме. Затова и сме благодарни на партньорите и природолюбителите в този ден, в който съчетахме приятното с полезното”, обобщи Рая Ранова и призова за гражданска позиция и действия не само в определени дни.
„Нашата партия е една – природата”, възкликна председателката на сдружението, което работи за каузата на социалния екотуризъм.

Делян Василев

Leave a Reply