Над 100 млади самоковци изнесоха концерт в духа на християнските ценности /ВИДЕО+СНИМКИ/

Голям интерес сред участници и зрители беляза концертът в читалище-паметник „Отец Паисий” на 22 ноември, посветен на православния празник Въведение Богородично, честван още като Ден на християнското семейство и християнската младеж.
Над 100 ученици от самоковски училища участваха в тържеството. То бе открито с църковни песнопения от група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. С подобни изпълнения се изявиха и осемте участници в създадения от игумения Пелагия хор към Центъра за настаняване от семеен тип. Рецитал за празника бяха подготвили ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, а децата от НУ „Станислав Доспевски” показаха сценката „Бащино огнище”, която на самия 21 ноември бе дебютно представена в кинозалата на училището. Богатството на българския фолклор бе нагледно демонстрирано от формация от СУ „Отец Паисий”, изпълнила „Еленко, моме, маленко” и „Катерино, моме”, както и хоро Гинка.

Млади хора от „Митр. Авкс. Велешки” пяха за семейството и за най-нужното ни уповаване в живота – вярата, надеждата и любовта. С песни се изявиха и подрастващи от ОУ „Христо Максимов”. За изпълнението си на „Аве Мария” пък ангелогласната Маргарита Бочева заслужи икона на Въведение Богородично с личната благославия на Белоградчишкия епископ Поликарп – викарен епископ на Софийската света митрополия.


„Вие ни накарахте да се почувстваме като едно голямо християнско семейство”, обърна се към участниците в проявата епископ Поликарп и допълни, че има ли го духовното, то ще имаме светли бъднини и достоен живот. Епископ Поликарп поздрави всесърдечно присъстващите от името на патриарх Неофит и пожела Божието благословение да бъде върху жителите на Самоков – „този прекрасен буден град, носител на православната вяра в миналото, настоящето, а, вярвам, и в бъдещето”.
Епископ Поликарп връчи Богородична икона на началничката на Регионалното управление на образованието в Софийска област Росица Иванова, която пък му дари реплика на Тракийско златно съкровище „Исус и дванадесетте апостоли”, изготвена от ученици от Своге.
Кметът Владимир Георгиев също получи диптих от Поликарп, а подобни дарове имаше и за училищата, представени в концерта. Всички деца и младежи – участници в проявата, пък получиха по една детска илюстрирана Библия.


„Всичко започна на 9 октомври в Перник, когато с министър Красимир Вълчев и председателят на учителския синдикат Янка Такева се срещнахме и разговаряхме за това моралните и духовните ценности, за възпитанието и добродетелите и за това какво огромно нравствено училище за човешки ценности е Българската православна църква. Тогава ние се разбрахме отново да погледнем към вероучението и към религията, която ни е крепила през вековете, и да насърчим връщането на обучението по религия в училищата”, сподели Росица Иванова. Тя разказа, че в последно време в страната са се състояли още осем подобни концерта, от които два в другите две духовни околии на Софийската света митрополия – Годечката и Ихтиманската.
На финала всички участници в концерта отправиха молитва за благословия, здраве и любов в семействата.


Концертът се състоя по инициатива на Софийската света митрополия и Министерството на образованието със съдействието на Община Самоков. Кметът Владимир Георгиев приветства участниците и пожела всеки да отнесе при близките си вкъщи по една малка частичка от празника.
Сред зрителите бяха тримата му заместници – Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов, представители на Министерството на образованието и на административния отдел на Софийската света митрополия. Умело с ролята на водеща пък се справи младата Христиана Ненкова от ОУ „Христо Максимов“.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2369601249736477

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*