Атлетика, Новини, Спорт

Над 220 деца участваха във втория пробег на Ротари клуб в центъра на Самоков

За втори път след 2016 г. на площад „Захарий Зограф” на 10 юни се състоя лекоатлетически крос, организиран от местния Ротари клуб със съдействието на Общината, „Самел-90” АД и клуб „Рилски атлет”. Спонсори на проявата бяха и фирмите за сладки изделия „Си Комерсиал 7” и „Бързанов”, както и предприятието за минерална вода „Блик”.
Над 220 деца и младежи в пет възрастови групи за момичета и момчета се включиха в пробега около сградата на Общината, като разстоянието се равняваше на около 550 метра. Времето също бе благоприятно, а само половин час след закриването се изля проливен дъжд.
Инициатор на пробега отново бе Петрун Вардаров, вицепрезидент на самоковския Ротари клуб. „Състезанието е по западен образец, където спортът е издигнат в култ и ежегодно във водещи европейски градове има масови кросове, в които участват десетки хиляди души от всички възрасти”, сподели Вардаров. Преди 4 години самият той попаднал в столицата на Малта – Ла Валета, на подобен крос, в който се включили над 14 000 души. Тогава те стартирали с фланелки от спонсорите и на финала получили банан и вода.
„Малко по-късно реших да приложа видяното и в Самоков. Ние дори увеличихме наградите и освен рекламна тениска, участниците получиха банани, карамелени вафли и сухи пасти. Първите трима във всяка категория пък заслужиха медали, грамоти и предметни награди – несесер, флаш памет и химикал”, разясни П. Вардаров. Той благодари за съдействието на директорите на училищата, както и на Районното управление на полицията за осигуряване на безопасността на състезателите по трасето. Медицински специалист пък е бдял за здравословното състояние на спортистите.
„Целта ни е да накараме децата да спортуват, защото спортът е здраве, дух и дисциплина”, заключи вицепрезидентът на ротарианците. Надеждите са кампанията да стане ежегодна и догодина в нея да се включат над 300 млади хора.
Ето и победителите от настоящото издание: родени 1999-2002 г. – Габриела Попйорданова, Емили Виденова, Ерика Къркачева и Божидар Йорданов, Димитър Алакушев, Красимир Ангелов; 2003-2004 г. – Изабел Крамарска, Валентина Димитрова, Рая Милева и Димитър Тосков, Димитър Шопов, Дафин Господинов; 2005-2006 г. – Василена Пехливанска, Любомира Лазарова, Мария Околска и Георги Ганджулов, Константин Гръкльов, Стивън Стоилов; 2007-2008 г. – Никол Дишова, Десислава Минчева, Паулина Ракова и Георги Кръстев, Николай Николов, Георги Джоргов; 2009-2010 г. – Симона Георгиева, Марина Белстойнева, Рая Ангелова и Борис Велинов, Калоян Игнев, Александър Зарев и Данаил Барански, които разделиха третата позиция.

Делян Василев

Leave a Reply