Други, Новини, Спорт

Над 30 велосипедисти се състезаваха на Ридо в памет на Радо Тодоров

Над 30 души от Стара Загора, Казанлък, Троян, София, Разлог и, разбира се, от Самоков участваха в първото крос кънтри състезание по колоездене в памет на Радо Тодоров, състояло се на 6 октомври на Ридо.
Организаторите от клуб „Велосамоковци” се бяха погрижили да предоставят атрактивно трасе за ентусиазираните любители на колоезденето и чистия въздух. Дъждовното време в дните преди надпреварата разкаля трасето и допълнително усложни задачата на участниците. Наградата за вложените от тях усилия по 12-километровата обиколка обаче си струваше – прекрасни рилски гледки, пасторални картини от района на Боричо и Дъбова глава и свеж горски въздух.
В тази идилична обстановка първи до финала достигнаха съотборниците в разложкия Olimp Bike Team Илия Вълканов, Цветан Манов и Росен Найденов, които се справиха с трасето за 37:46, 38:44 и 38:46 мин.
Радост имаше и за местните привърженици, които видяха как Стефан Илиев от „Велосамоковци” триумфира при мъжете вежду 18 и 30 г. с 43:26 мин. Минута и половина след него, с второ време, финишира Димитър Иванов от другия самоковски клуб – „Но Брейнз”, а призовата тройка затвори още един наш съгражданин – Ивайло Мирчев.

Йоана Вълканова от Разлог спечели надпреварата при дамите с 1:06 ч. Втора се класира софиянката Нели Стоянова /Pumpmybike/, а третото място с 1:11.29 ч. зае самоковката Мая Малканова, прочула се напоследък и с успехите си в планинското бягане.
Победителите заслужиха общо 800 лв. под формата на ваучери, запаметяващи устройства и карти, както и  много велосипедни части и пособия. Всеки участник получи и специален медальон с логото на състезането и грамота.
Велосипедистите останаха очаровани от организацията, трасето и възможностите за този спорт в района, като дори препоръчаха догодина проявата да прерасне в 50-60-километров маратон със съпътстващо трасе за любители.
„Състезанието бе доста трудно и емоционално. Радо бе един от нас – приятел, колоездач, моторист, но най-вече – голям човек с огромно сърце”, сподели за „Приятел” председателят на „Велосамоковци” Ивайло Андреев, който е карал рамо до рамо с отишлия си без време другар на едно от изданията на популярното състезание „Витоша 100”.
В деня на надпреварата на старт-финалната площадка пък близките на Радо – родителите Теменужка и Йордан, сестрата и зетят Петя и Иван, се погрижиха зрители и участници да бъдат нахранени и стоплени в хладното време с горещ чай.
По същото време двайсетина деца също демонстрираха умения с велосипеди, ръководени и организирани от Ненчо Георгиев. Малчуганите заслужиха много лакомства и играчки, а победителите в трите игри – обиколка за време, пренасяне на вода и слалом между колчета, бяха възнаградени с по една раница.
Програмата бе дообогатена от малките таланти от школата по изобразително изкуство към читалище „Младост” – „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов, сам любител на колоезденето и член на „Велосамоковци”.
„Надявам се подобни  събития да вдъхновяват децата да карат колелета и да спортуват”, заключи оптимистично Ивайло Андреев.
Помощ при организацията и провеждането на състезанието освен Община Самоков оказаха клуб „Но Брейнз”, самоковските клонове на JAR Computers и „Техномаркет”, минерална вода „Блик”, книжарниците „Арес” и „Питър Пан”, бутик „Вик”, фирмите „Си Комерсиал 7”, „ИвПо”, „Самел-90”.

Leave a Reply