Други, Новини, Спорт

Над 30 младежи се включиха в луда надпревара по скейтборд и лонгборд в парк „Крайискърец”

Голям интерес предизвика първият общински старт за 2018 г. по скейтборд и лонгборд, организиран по случай Деня на детето от клуб „Бороборд” със съдействието на Общината на 2 юни в парк „Крайискърец”.
Над 30 деца и младежи показаха атрактивни трикове и креативни линии на преминаване по разнообразните съоръжения в скейтпарка и предизвикаха одобрителните възгласи на публиката. Ентусиастите бяха разделени на три възрастови групи за момчета и една обща за момичета, които се състезаваха в дисциплините пул /т. нар. басейн/ и стрийт.
Първо място на пула при 8-годишните завоюва Павел Марков, следван от Антоний Антонов и Камен Докузов – все медалисти от надпреварите по ски и сноуборд през зимата. В дисциплината стрийт пък златото грабна Иван Ахтаподов – син на треньора Христо, който изпревари Камен Докузов и Светлин Кьосев.
Първи и в двете дисциплини при момчетата до 11 г. стана Георги Чалъков. В пула втори и трети се наредиха Кристиян Крумов и Велизар Крумов, а в стрийта – Данаил Барански и Велизар Крумов.
Големият брат на Георги Чалъков – Симеон, грабна златото на стрийт при момчетата до 15 г. Втори се класира Михаил Минков, а трети – Борис Петров. Михаил Минков спечели най-атрактивната надпревара в пула, с което си осигури и голямата награда – машинки за скейтборд на стойност 150 лв. Среброто остана за Симеон Чалъков, а Борис Петров дублира бронзовото си отличие. И тримата призьори при 15-годишните са ученици в СУ „Никола Велчев” с профил сноуборд.
В дисциплината „денсинг фрийстайл” на лонгборда призовата тройка оформиха Симеон Чалъков, Михаил Минков и Павел Вълков, който само преди месец триумфира в шампионата на Варна.
При момичетата Яна Попова спечели състезанието в пула, оставяйки след себе си Неда Пенчева и Леа Чапкънова. В стрийта обаче номер едно бе Неда Пенчева, втора завърши Леа Чапкънова, а трета – Кристина Попова. Представителките на нежния пол бяха съветвани от Ивана Христова, която получи специална награда за млад и перспективен скейтборд треньор.
Всички участници имаха възможността да покажат най-доброто от себе си в рамките на 20 мин., като през това време те бяха оценявани за креативност и техника в конфигурациите от Тодор Янев.
Водещ бе Христо Ахтаподов, а предметните награди – ранички, тениски, слушалки, чорапи, ключодържатели и пр., бяха осигурени от дългогодишните партньори на „Бороборд” от магазини „Контрабанда”. Д-р Пламен Гълъбов пък направи жест към инициаторите на надпреварата и осигури напълно безплатно обезпечаването на турнира от медицинска гледна точка.
Двете дисциплини, в които скейтбордистите се състезаваха, ще дебютират на Олимпийски игри в Токио, Япония, през 2020 г.
„Всички останаха много доволни от организацията и протичането на шампионата. Затова трябва да благодарим и на Общината, която осигури специални ограждения на скейтпарка. С тях обстановката е много по-спокойна и безопасна, като същевременно се осигурява по-добра визия и целенасочено използване на съоръженията. Апелираме тези ограждения да останат наоколо и занапред”, заяви съпредседателят на „Бороборд” и треньор в клуба Христо Ахтаподов. Той допълни, че до края на годината се предвиждат още две подобни прояви, които да определят шампионите на Самоков за 2018 г.

Делян Василев

Leave a Reply