Здраве, Новини, Шарен свят

Над 40 акта за нарушения на мерките, пазарът ще работи

Повече от 40 акта са съставени от полицията за нарушаване на противоепидемичните мерки, стана ясно на заседанието на Общинския кризисен щаб на 8 април. Под карантина са 73 души. Предстои да се тестват всички медици от „Спешна помощ”.
Въз основа на заповед на здравния министър бе решено общинският пазар да възстанови работата си от понеделник – 13 април. Ще  работят само търговците, предлагащи продукти, свързани със земеделието. Самите търговци трябва да осигурят маски, предпазни средства и дезинфектанти, както и да следят за струпването на хора пред сергиите си. Предварително пазарът ще бъде почистен, измит и дезинфекциран.  Понеделнишкият пазар /срещу болницата/ няма да работи.
Във връзка с предстоящите големи християнски празници храмовете ще бъдат почистени и дезинфекцирани, а на входовете им ще има дозатори с дезинфектанти. Полицията ще предотвратява струпването на хора.
Управителят на „МБАЛ–Самоков” д-р Красимира Ковачка изтъкна, че по дарителската сметка са набрани над 30 хил. лв. Ще бъде обособен отделен вход от източната страна на болницата за пациенти със симптоми на Ковид-19. На четвъртия етаж се подготвят приемно-консултативни кабинети. Подготвя се и сектор А на Детското отделение за малки пациенти. Ангажирани са за работа с обособените отделения лекари от Вътрешно отделение, Кардиологията и Неврологията.
Персоналът разполага с предпазни средства. Осигурени са медикаменти за два месеца напред, дадена е заявка за още един месец. Болницата е изпълнила плана си за март по клинични пътеки на 105 %, което означава, че лечебното заведение работи с пълен капацитет и дейността му с пациенти не е повлияна от извънредното положение, както е при повечето общински болници в страната.

Leave a Reply