Култура, Кухня, Новини

Над 40 изделия украсиха 15-ия Празник на рилския зелник в Бели Искър /СНИМКИ/

Юбилейното 15-о издание на Празника на рилския зелник в Бели Искър прикова вниманието на стотици местни жители, гости от общината и от други населени места в страната. Над 40 изкусни майстори-говачи представиха свои кулинарни шедьоври, които бяха разграбени парче по парче мигновено след като журито определи победителите. Първите четири зелника пък бяха разиграни на търг, а парите от продажбите им отидоха за местното туристическо сдружение – организатор на вкусната проява заедно с кметството и Община Самоков.
Журито с председател готвачката Боряна Стоилова, зам.-кметът Люба Кленова и секретарят на Общината Ангелина Вангелова определи най-добрия зелник – на дългогодишната участничка в празника – 72-годишната Йорданка Караджичкова. Куриоз беляза зелници № 2 и № 3, които се оказа, че са направени от една и съща жена – 82-годишната Лиляна Ярева, също от Самоков. Поощрителна награда пък имаше за 78-годишната Латинка Трохарова, изявила се по-късно и като изпълнителка на народни песни. Нейният зелник бе продаден за 40 лв. на столичанката Елена, пристигнала в Бели Искър именно с тази мисия – да си закупи зелник. Сръчно изработеният продукт на Й. Караджичкова пък бе закупен за внушителната сума от 100 лв.! Друг от традиционните за нашия край продукти бе закупен за 55 лв. от участниците в развлекателния клуб “Елия” от пернишкото село Драгичево, пристигнали с два автобуса специално за днешния празник. Майсторките на призовите зелници също заслужиха парични премии от Стефан Докузов, Биляна и Емил Христоскови и други благодетели.
В рамките на празника дългогодишният директор на местното училище “Христо Ботев”, председател на читалище “Стойне Ангелов” и културен деятел Петър Ангелов бе награден с почетен плакет и подаръци от сегашния председател на читалището Дияна Терзийска. “Нека да помним миналото и нашите предци, благодарение на които Бели Искър е в сегашното си състояние”, призова юбилярят.
“Смисълът на тези празници е да бъдем заедно и да се обичаме”, възкликна Анг. Вангелова от трибуната. Кметът на китното селце Крум Георгиев и Люба Кленова също поздравиха участници и гости.
Най-прочувствено от сцената на площада в селото се изказа известната социоложка, певица и съдържателка на пицария “Сладко и солено” в центъра на селото Мира Радева.
“Родена съм във Варна, но сърцето ми е в Бели Искър! Когато съм далеч от тук, все си мисля за прекрасните рилски пътечки, в които сякаш е вкопано сърцето ми”, изказа се като истински поет усмихнатата дама, член на местното туристическо сдружение. Тя благодари на всички участници в сдружението, че са “хора, които продължават да бъдат заедно и да се обичат – не се скараха и разочароваха цели 15 години”. М. Радева благодари на Веска и Георги Терзийски, Емо и Биляна, Мария Бакалова, Ева и Христо Заркини, Дияна и Иво…
Голяма заслуга за поредния чуден празник имаше и дългогодишният вече водещ – вечно усмихнатият и пълен с шеги и закачки Станимир Бакалов, известен на широката публика и от телевизионния екран като водещ на спортни предавания и коментатор на футболни мачове по ТВ “Евроком”.
Фолклорната програма бе открита от домакините от мъжката певческа група “Орлови скали” при читалище “Стойне Ангелов”, а след тях се заредиха китни хора и чудни песни от нашия край в изпълнение на групи от общината. По-късно се очаква и концертът на народната певица Румяна Попова, а след 18.00 ч. започва дебютното за тази проява вечерно парти с модерна музика и танци.

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1742513595778582

Leave a Reply