Новини, Шарен свят

Над 400 души участваха в пролетното почистване на Самоков

В събота и неделя – на 25 и 26 април, повече от 400 самоковци се включиха в традиционното пролетно почистване на града под надслов „Екодни Зелен Самоков 2015“. Участниците в кампанията се занимаваха и със залесяване и ремонтни дейности. Дар от Общината пък бяха фланелки с названието на начинанието.
Почистени бяха Туристическата градина, пространството около паметника „Кръста”, пешеходните алеи по ул. „Софийско шосе” /където бяха прекопани и част от насажденията с рози/, старият двор на фирма „Бекастрой”, части от Ридо, пространства между жилищни блокове в кв. „Самоково”. Събраните отпадъци бяха извозени.
Работници от Общинското строително предприятие ремонтираха пейките, беседките и барбекюто в Туристическата градина, а ученици от СОУ „Отец Паисий“ ги боядисаха. Младежи от Професионалната гимназия по туризъм пък залесиха оголените пространства при стрелбището и покрай основната алея в парка.
Фиданки бяха засадени край паметника „Кръста“, в Туристическата градина и при велосипедната алея покрай Искъра. По инициатива на ДЗЗД „План Самоков 2020“ срещу болницата бяха оформени няколко къта с цветя. Боядисани бяха циментовите кашпи в центъра. Скоро и те ще бъдат засадени с цветя, осигурени от фирмата.
Учениците почистиха дворовете на училищата си, засадиха и дръвчета в тях. В понеделник, на 27 април, от фирма „ЕкоБулПак” раздадоха на участниците в акцията топки и федербали.
От Общината поясниха, че фирмите “Тренчев” и “Монтажи 64” са помогнали с бои, четки, материали, фирмите “Рова” и „БулЕкоПак” са осигурили чували, а от “Кедър лес” са предоставили дървения материал за възстановяване на пейки. На два пункта през почивните дни бяха раздавани ръкавици на желаещите да участват в кампанията.

Leave a Reply