Над 80 състава участваха в 18-ия Бобфест в Радуил

В 18-ия празник на фасула в Радуил, състоял се на 3 и 4 септември, участваха над 80 състава от цялата страна. Участниците показаха любовта си към своята родина и към нейния неувяхващ фолклор.
Сред официалните гости бяха кметът на Самоковска община Владимир Георгиев и други ръководители на общината, кандидати за народни представители и др. На всички тях бе подарена специално издадената за Бобфеста книга.
След освещаването последва гръм от бобеното топче. Многобройните присъстващи бяха сърдечно поздравени. Всички разгледаха изложбите, подредени в местното читалище „Христо Ботев“. Картини на Самуил Сеферов, Виктория Чикова и Димитрина Божилова красяха стените. Силен интерес предизвикаха и експонатите и даренията в музейчето на боба.
Фолклорната група „Детелини“ от Радуил поздрави посетителите с песен за фасула, а на сцената в салона това направи със своите хора танцовият състав към читалището. Ритуала „Сватба“ пък представи група за народни обичаи от село Горна Василица, община Костенец.
По-нататък програмата продължи с изяви на съставите.

Журито бе председателствано от доц. д-р Бинка Добрева – певица, издала съвместно със своя съпруг Александър Райчев седем самостоятелни албума, изпълнявала песни на пет континента. Доц. Добрева сподели в края на фестивала, че е било изключително трудно да се определят съставите, които да бъдат наградени. Самата тя е останала много доволна от всички.
Певците от мъжките и женските фолклорни групи извисиха гласове, а танцьорите разтърсиха пода на сцената. Всички получиха силни аплодисменти, но най-много публиката се радваше на големите малки танцьори, които тази година бяха най-много. Изявиха се съставите „Радуилче“, „Български ритми“ от Ковачевци, „Ритмика“ от Драгоман, „Доганче“ от с. Доганово, група от Елин Пелин, „Българе“ от Самоков, „Самодива“ от Пловдив, „Шопите“ от Нови Искър, „Иглика“ от Клисура, „Рила“ от Костенец…
По-възрастните се радваха, че младите вървят по техните стъпки, с желанието да запазят за бъдещето чудесните български обичаи и традиции.
Своите майстории – плетива, бродерии, сувенири, играчки, дърворезби и др., показаха Антоанета Божилова, Наташа Станоева, Йорданка Вардарова, Анна Йорданова, семейство Банчеви от Самоков, Ина Чернева от арт ателие „Земя“ и др.
Инициативният комитет призова всеки, който желае и може, да дари средства за лечението на 14-годишния Георги от Долна баня и за възстановяването на изгорелия дом на майстор Велян от Радуил.
И тази година радуилки показаха своето майсторство в кулинарната изложба с приготвените ястия и салати с боб, баници и пити, кексове, разни сладкиши.
Към празника се присъедини и група „Евреите“, участниците в която направиха истинско шоу, а после похапнаха от вкусния боб в двора на черквата. Край храма ставаше втори празник. Музиканти свиреха, певци пееха, а нахранилите се вече играеха. Жените бяха сготвили 100 килограма боб – много вкусен, ухаещ на чубрица и джоджен…
В съботната вечер множеството се радваше на музиката, песните и хората на оркестър „Сандански“, а накрая красива заря освети потъмнялото небе.

В неделя вечерта пък, след раздаването на наградите, отново имаше хора и веселие с песните на младата певица от Радуил Деси Николова. Тя сподели, че преди години основателят на фестивала Георги Божилов-Гебо /отишъл си без време от този свят/ я посъветвал да отиде да учи за певица, та после да пее и да весели всички на Бобфеста. Така и станало – жива и здрава да е!
Фестивалът бе заснет от екип на пазарджишка телевизия.
Журито награди със „Златно бобче“ гостите от Пловдив.
Медали „Златен Фасулицър“ заслужиха групата от Елин Пелин, Камелия Лещарова от Средногорци, състав „Светогорка“ от с. Алеко Константиново, групата от с. Микрево, фолклорното трио „Авлига“ от Дупница, група „Игралище“, формация „Крайничанче“ от дупнишкото село Крайници, състав „Шопите“ от Нови Искър, групата за стари градски песни от гр. Костенец, женската фолклорна група от Крайници, мъжката група „Орлови скали“ от Бели Искър, танцовата формация „Рила“ от Костенец, ансамбъла от Белозем, мъжката фолклорна група от Нови Искър, женската певческа група от с. Реброво, танцьорите от драгоманската „Ритмика“, детско-юношеската формация и тамбурашката група от Пирдоп.
Самоковските „Българе“ получиха наградата на публиката, а женската фолклорна група от Бели Искър – наградата на кмета на Радуил Любомир Димитров.
Да са им честити наградите! Нека догодина всички да сме живи и здрави, да няма спирачки, та заедно да честваме юбилейните 20 години от съществуването на Бобфестивала в Радуил!

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*