Най-старата възстановена крепост в страната ни ще бъде край Белчин /снимки/

Продължава с усилени темпове възстановяването на древната крепост /от 4-5 в./ Цари мали град на хълма Св. Спас над Белчин. За съжаление, древното име на крепостта не е известно, но според специалисти това ще бъде наистина най-старата възстановена крепост в страната ни. Тук са се кръстосвали римските пътища между днешните Кюстендил, Сапарева баня, Самоков, Пловдив и София.
Научни работници и строители са в надпревара с времето, за да приключат предсрочно работата. Изпълнителят на проекта – фирма „Главболгарстрой”, е съсредоточила тук съвременна техника, усилено се трудят на обекта и много строителни работници и специалисти.
Дейността трябва да приключи по проект през ноември т. г., но нагласата е това да стане още до края на юни. Затова се и работи на три смени. Стремежът е своеобразният музеен комплекс да бъде открит в края на този месец и да приема посетители още през тазгодишното лято.
На инспекция в комплекса на 31 май бе кметът на общината Владимир Георгиев. Придружаваха го зам.-кметът Радослав Стойчев и специалисти от общинската администрация. Тук бе и кметицата на Белчин Венета Балабанова.
Групата разгледа комплекса и бе запозната с отделните обекти от президента на „ГБС” и председател на фондация „Възраждане на Белчин” инж. Симеон Пешов и от ръководителя на археологическите проучвания Веселин Хаджиангелов.
Възстановена е средновековна църква, от 15 в. Консервирани са основите на два много по-стари храма – от 4 и 6 в. Те се намират на място, където някога е имало тракийско светилище.
Издигната е част от крепостната стена заедно с две кули. Между храма и кулите се оформя амфитеатър със сцена. Тук ще бъдат давани концерти и представления на открито. Атрактивно влакче – релсов лифт, ще изкачва за три минути по десетина посетители от селото до крепостта. По същия маршрут в момента се оформя и хубава пешеходна пътека. Предстои и обиколният път да се асфалтира.
Възстановеният средновековен храм няма да бъде действащ. Тук специални фототабла и мултимедийна система ще дават представа за границите и дейността на Самоковската епархия, за светите места в Белчин и района, за духовния живот през османския период.
Специално внимание е отделено на пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново в Рилския манастир през 1469 г. В шествието тогава участва и презвитер Йоан от Белчин. Предполага се, че е негов откритият гроб край олтара на стародавния храм. Самото шествие през 15 в. минава през Белчин и Сапарева баня, а преди това – през Никопол, Враца и София. През последните години поклонници преминават в началото на август по този маршрут и отсядат в Белчин. Така ще бъде и през предстоящето лято.
Във възстановени кули ще бъде оформена панорамна площадка за наблюдение – изгледът наистина е великолепен, и ще се уредят уникални музейни експозиции – на древни оръжия, керамика, занаяти /главно железодобив/, както и на монети. Сред тях изключителна ценност представлява монета на императрица Гала Плацидия. Подобни монети в света са открити само на още две места – в Италия и Великобритания.
Наскоро проф. Хагитс Сиван от университета в Канзас /САЩ/ е пристигнала специално, за да види с очите си монетата. Проф. Сиван е авторка и на първата биография на Гала Плацидия – единствената жена, която има свой мавзолей. Тази легендарна личност е била известна и като Римската Клеопатра. Според предание тя се е къпала и в минералните извори на Белчин бани.
Проф. Сиван е била впечатлена от находката и е заявила, че лично ще допринесе за нейното популяризиране.
Християнството тук има 1700-годишна история. Близо до църквата, на мястото на оброка Св. Спас, е издигнат кръст. Чешма срещу кръста пък ще олицетворява Св. Петка, наведена над водно огледало.
В района на крепостта се подготвя и парк с атракции. Готов е вече въженият мост, който води от външния вход на крепостта до цитаделата й. Наоколо ще има въжени стълби, дървени обсадни кули, антични бойни машини. Оформят се и екопътеки с места за отдих и спорт, детска площадка.
Цялата площ на комплекса е почти 10 дка.
От крепостта се открива и невероятен изглед към Палакарийското поле и околните планини. Интересно е още, че самата крепост се намира точно по средата между първенците на Рила и Витоша – Мусала и Черни връх.
Целият проект, спечелен от Община Самоков по ОП „Регионално развитие”, възлиза на 5,58 млн. лв. 5 % от тази сума осигурява Общината.
Възстановяваната крепост е своеобразно продължение на цялостната работа за превръщането на района около Белчин в комплекс с голямо културно-историческо, балнеоложко и туристическо значение. Важна част от този комплекс са и възстановената преди няколко години стародавна църква „Св. Петка” край селото, и изграденият край нея етнографски музей – филиал на Историческия музей в Самоков, както и плувни басейни и заведения в района на Белчин бани.
Предстои Общинският съвет в Самоков за утвърди цените за посещение на крепостта Цари мали град. Предвижданията са билетът за възрастни да струва 4 лв., за ученици, пенсионери и студенти – 2 лв., а деца до 7 г. и хора с увреждания да влизат безплатно. Ако се приемат предложенията, цената на екскурзоводската беседа ще бъде 15 лв., а на устройството „Аудиогид” – 4 лв. Планира се още в един ден от седмицата – сряда, да важи 50-процентно намаление. Почивен ден ще бъде понеделник.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*