Новини, Образование

Най-старото училище в Самоков чества 216-годишнина

ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – най-старото училище в Самоков, отбеляза 216-годишнина на 5 май в читалище-паметник „Отец Паисий”.
„Помним и спазваме традициите, но същевременно се развиваме и се стараем да бъдем модерно училище”, посочи директорът Георги Панев. Той припомни историята на учебното заведение, което е пряк наследник на основаното през 1800 г. от митрополит Филотей общинско училище.
Жулияна Костова, гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Общината, прочете поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев и председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева и връчи красив букет на Г. Панев. Оповестено бе, че адреси са получени и от Синдиката на българските учители и Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
„Ще продължим да полагаме максимум усилия в учебния процес”, обеща от сцената инж. Благовест Гамалов, дългогодишен председател на училищното настоятелство.
Поздрав към празнуващите бяха изпълненията на фолклорния танцов ансамбъл „Самоков” с ръководител Борислав Искрев.
Десетките ученици – участници в стилната програма, отправиха поглед към миналото, когато игрите, танците, песните и купоните са били доста по-различни от днес, а общуването – по-истинско, забавно и интересно, без съвременните „посредници” – смартфони, компютри, таблети… В ролите на дядо и внук се превъплътиха Николай Войнов, бивш възпитаник на училището, и първокласникът Боян Тодоров. Сцената се изпълни с чаровни малчугани, които скачаха, играха, представяха скечове, танцуваха и пяха близо два часа за радост на своите близки и познати, изпълнили салона. Изявиха се и мажоретки.
Честването премина под мотото „Вярвай, искай… можеш”, като организаторите „заръчаха” на подрастващите да следват мечтите си. Общо изпълнение на едва побралите се на сцената ученици на песента „Детство мое” с акомпанимент на акордеон от Георги Машов бе финалът на вълнуващия концерт, оценен високо от публиката, която бурно аплодира изпълненията.

Делян Василев

Leave a Reply