Новини, Шарен свят

Най-хубавата работа – на тихо място и с малко колеги

Ако лудницата по улиците, в транспорта и големите супермаркети е изморителна, пренаселването в офиса често създава още по-големи главоболия на работещи и началници и води до намаляване на производителността. Затова според психолозите, дори при идеални отношения между колеги, всеки има нужда от свое кътче, където да се усамоти, за да избяга от усещането, че е непрекъснато наблюдаван и контролиран.
Простичкият принцип е: колкото по-малко хора, толкова по-добре. Не случайно на много места големите помещения се изолират с прегради между бюрата. Независимо от това, има своеобразна суматоха, която е свързана не само с шума, но и с постоянното движение на хора, с пресищане на сетивата с различни гледки, миризми, цветове и т. н.
Особено тежко се понася пренаселеността в офиса, ако човек е посветен на интелектуален труд и работата му изисква сериозна концентрация. В такъв случай научните работници съветват служителите, които усещат заплаха за личното си пространство на работното място, да информират работодателя си за това и при неразбиране от негова страна да потърсят по възможност друга работа.
Ако пък нямат такава възможност, нека посвещават поне по половин-един час на ден преди или след работа на разтоварваща разходка на тихо място /в парк например/, на спорт или просто на хоби.
За преодоляване на стреса от “лудницата” в града много полезни са и честите пътувания и разходки сред природата.
Усамотете се в дома си в отделна стая поне за час на ден и нека това време бъде само за вас. Може да си пуснете и тиха приятна музика. Всичко това ще ви подейства възстановяващо и ободряващо.
Идеална антистрес терапия са и заниманията с изкуство. Помага и повечето време, прекарано с любимите хора.

Leave a Reply