Здраве, Новини, Шарен свят

Най-честите грешки на болните от настинка или грип

Не излизайте навън!
Много често човек, дори след като установи първите признаци на настинката или грипа /повишена температура, главоболие, мускулни болки, хрема, болки в гърлото, кашлица/, приема “дежурните” за този случай лекарства и хуква по неотложните си задачи, за да довърши своята работа… преди окончателно да се разболее.
По-добре не излизайте от къщи! Първите часове на заболяването не са предсказуеми.
Ако излезете навън с температура 37 градуса, след два часа може да усетите, че тя вече се е повишила рязко и колкото и да не ви се иска, ще се наложи да се върнете у дома.
Вирусите на настинката и грипа се разпространяват така, че ако един болен кихне, може да зарази всички околни.
Не превръщайте дома си в лазарет!
Ако имате възможност, нека болният бъде в отделна стая, отделете му самостоятелни съдове и прибори за хранене, а четката за зъби поставете в друга чаша.
Преди да отидете при него, поставете маска. Често проветрявайте помещението, мийте си ръцете, изплаквайте гърлото си с разтвор за дезинфекция и приемайте противовирусни препарати. Това ще ви предпази да не се разболеете самите вие.
Не се лекувайте сами!
Вие не можете да предположите как ще протече болестта и какви могат да бъдат усложненията от един грип – от банален синузит, отит и бронхит до пневмония, миокардит и пиелонефрит. Само лекарят може навреме да открие усложнението и да го излекува.
Не бързайте с антибиотиците!
Вирусите не са чувствителни към антибиотиците. От този тип медикаменти има смисъл само ако се стигне до усложнения, например до някакво заболяване на дихателните органи. Полезни за едно, антибиотиците в същото време убиват полезните микроби, които защитават организма.
Не сваляйте температурата!
Повишената температура е защитна реакция на организма, който се бори с вирусите. По-радикално настроените лекари не съветват температурата да се сваля, ако не е по-висока от 38 градуса /дори и при малките деца/.
При повишена температура организмът се обезводнява, затова е полезно да се приемат много течности /минимум 100 мл дневно на кг тегло/. Така ще помогнете на организма да се възстанови, а и ще изкарате от него вредните токсини.
Не приемайте горещи вани!
При повишена температура са противопоказни всички топли процедури /вани, грейки/. Тези средства са подходящи, за да ликвидирате последствията от вече прекараното заболяване.
Не бързайте да се връщате на работа!
Обикновено човекът, който е боледувал, дълго време е отпаднал. Затова не бързайте да се връщате на работа – дейността ви няма да бъде кой знае колко резултатна, а може да пострадате и от “втората вълна” на болестта.
Какви ваксини ще ни предпазят от грипа?
Ваксинирането срещу грип е признато за най-ефективния начин да се намали вероятността от заболяване, въпреки че има и много противници. Всяка пролет Световната здравна организация определя разновидностите на грипа, които се очаква да бъдат най-масови. Затова не използвайте миналогодишни ваксини, които са били разработени за други щамове не грипа.
Задължително ли е всяка година да се ваксинираме срещу грип?
Ако през настъпващата година циркулират щамовете, към които вече сте имунизирани преди една година, можете да пропуснете новата ваксина.
Имунизацията е препоръчителна най-вече за рисковите групи: деца, възрастни, хора с хронични заболявания и хора, които са в чест досег с болни.

Leave a Reply