Новини, Шарен свят

Накратко

Снимка: www.bta.bg

Дарение от самоковци за пострадалите от наводнението в Мизия бе изпратено от града ни на 14 август. По призива на Българския червен кръст местни граждани и фирми дадоха своята лепта за сънародниците в беда.

х х х

Обновява се дворът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица и деца с увреждания в бившето училище „Отец Паисий” /зад гимназия „Константин Фотинов”/. Създава се т. нар. сензорна градина по спечелен проект пред екоминистерството „Аз обичам природата и аз участвам” на стойност 10 хил. лв. Асфалтът е вече изваден. На негово място ще се оформят площадка с табла и зелени площи със специални растения, предпазващи от опасни насекоми. До ноември работата трябва да бъде завършена.

х х х

Педагог и медиатор ще бъдат назначени в т. нар. корпус за социални услуги, който е настанен в част от новата сграда в двора на НУ „Д-р Петър Берон”. Целта е децата да се подготвят допълнително за равен старт в училище.

х х х

90 години от убийството на Михаил Дашин се навършват на 18 август. На този ден през 1924 г. бившият кмет на Самоков /1919-1922 г./ е прострелян посред бял ден на главната улица в града ни от наемен убиец. Дашин остава в историята като виден деятел на социалистическото движение и публицист. Негов паметник и сега има до МОЛ-а на ул. „Търговска” /бивша „Михаил Дашин”/.

Leave a Reply