Култура, Новини, Политика, Туризъм

Накратко

Тодор Попов

За председател на дружеството на СБЖ в Самоков бе преизбран Тодор Попов, за зам.-председател – Снежана Ивайлова, а за секретар – Пепа Георгиева. Годишното отчетно-изборно събрание на дружеството се състоя на 7 февруари. Т. Попов ще бъде и делегат на Общото събрание на Съюза на българските журналисти, което ще се състои на 14 и 15 март в София. Най-важната задача на местната колегия на пишещите братя е издигането на паметник на Константин Фотинов и честване на 230-годишнината от рождението на бележития ни съгражданин, което е и първоосновател на родната журналистика.

х х х

Работата за издигане на паметник на Константин Фотинов в Самоков продължава. Проведена е среща с екип, представил идеен проект, който предстои да бъде обсъден. Очаква се Общинският съвет да осигури необходимите средства. Фотинов е един от най-забележителните наши съграждани в многовековната история на Самоков. Със своето списание Любословие” той е първоосновател на българската журналистика. Много голям е и приносът му в сферата на образованието, както и за превода на Библията. 2015-а е и юбилейна – навършват се 230 години от рождението на Фотинов.

х х х

За заместник-министър на туризма е назначена Ирена Георгиева. Тя е завършила Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и има около 25-годишен управленски опит в сферата на туризма, участвайки в ръководството на няколко туристически агенции. Била е и председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Leave a Reply