Новини, Шарен свят

Накратко

Горският корояд причинява големи щети /развъждат се по две-три поколения на година/, но единствените мерки, които могат да се вземат срещу него, са свързани със сеч на заразените дървета, подчерта общинският съветник и директор на Държавното горско стопанство в града ни инж. Александър Кроснев в отговор на питане на своя колега съветник д-р Димитър Панев на вчерашната сесия. След сечта остават грозни „голи петна”, но някои участъци ще се възстановят по естествен път, а други ще бъдат залесени, добави Кроснев. Той настоя частните собственици да обърнат по-голямо внимание на състоянието на своите гори.

x x x

Асфалтиране за около 500 хил. лв. е извършено от началото на април досега в селата от района. Ремонтирани са улици в Ярлово, Ковачевци, Поповяне, Алино, Радуил. Предстои да се асфалтират и улици в селата от Искровете. След тежката зима се е наложило в Самоков да се ремонтират 50 улици, в които са изкърпени дупки с обща площ 2000 кв. м., уточниха на 7 август от Общината. Основно е ремонтирана след подмяна на ВиК съоръженията и газификация ул. „Генади Шигорин”. Оформени са паркинги на улиците „Рилски скиор” и „Димчо Дебелянов”. Отделно в бюджета на Общината за асфалтиране за т. г. са предвидени 1.3 млн. лв.

x x x

Празникът на Кострома е на 12 август, събота. Тези дни, по случай 865-годишнината му /основан е през 1152 г./, в побратимения руски град се организират много интересни културни и спортни изяви.

x x x

Храмовият празник на черквата в Боровец – „Преображение Господне”, бе честван на самия ден – 6 август, с тържествена служба, отслужена от свещ. Любомир Мишков с участието на монахиня Пелагия, игуменка на Девическия манастир в града ни. Ритуалът предишния следобед пък бе отслужен от протоиерей Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоков. Много богомолци запалиха по свещичка и се помолиха за здраве и благодат. Вече 29 години за този оригинален храм се грижи дърворезбарят Йордан Христов. Култовата сграда е дървена и е осветена през 1934 г.

х х х

Новият ловен сезон за прелетен дивеч – пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, се открива в събота, 12 август. Екипи на горските власти и на МВР ще извършват проверки за спазване на закона. Една от най-важните забрани е за използване на звуковъзпроизвеждащи устройства за привличане на дивеча. Глобата за това нарушение е от 600 до 2000 лв. Забранена е и употребата на алкохол по време на лов, както и предоставянето на личното ловно оръжие на друг човек, бил той дори и правоспособен ловец.

Leave a Reply