Новини, Образование, Политика, Шарен свят

Накратко

Защо не работи детската градина в двора на бившето училище „Д-р Петър Берон”, запитаха местни депутати на заседанието на Общинския съвет в четвъртък. Кметът Владимир Георгиев обясни, че се разчита на външно финансиране за завършване и оборудване на сградата, която сега, на всичко отгоре, е и с изпочупени стъкла. Друг вариант, който засега все още не се възприема, е да се заделят за целта средства от общинския бюджет. Според предварителните разчети са необходими към 550-600 хил. лв.

х х х

С два проекта за развитие на села в Самоковско кандидатства Общината пред Държавния фонд „Земеделие”. Разработките предвиждат да се извършат благоустрояване и озеленяване в Говедарци, Маджаре, Марица и Райово, както и в Рельово, Горни и Долни Окол, Шипочан и Гуцал. Общината е внесла и проект за обзавеждане и оборудване на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.

х х х

Католически университет от Белгия /Льовен/ и Общината ще сключат може би в бъдеще партньорско споразумение за изпълнение на проект по процедура „Транснационални партньорства”. Университетът е най-голямото и най-старото /основан е още през 1425 г./ висше учебно заведение в страната. На последната общинска сесия стана ясно, че ако се стигне до сключване на споразумението, то ще бъде от полза преди всичко за социално слаби жители на общината, за децата и младите хора от Самоков и района и др.

Leave a Reply