Накратко

Ще има ли приют за бездомни кучета и какво се прави за намаляване на популацията им, запита общинският съветник Васил Зашкев на общинската сесия на 19 декември. Кметът Владимир Георгиев отговори, че Общината е предложила още през м. г. за тази цел подходяща сграда в бившия стопански двор на Продановци. След много перипетии и митарства буквално в последните дни е станало ясно положителното становище на Областната дирекция по безопасност на храните. Предстои окончателно отношение да вземе земеделското министерство. Общината вече е поръчала проучване за стойността на бъдещото преустройство. Междувременно по договор с фирма са кастрирани 34 безстопанствени кучета.

x x x

Бюджетът на общината за 2019 г. ще се обсъжда на първата за новата година сесия, която е насрочена за 31 януари, четвъртък. Тогава ще се разглежда и нова наредба за местните данъци и такси, която засяга и размера на данъка за автомобилите/. Отношение по този важен въпрос предварително могат да изразят и гражданите на сайта на Общината, където се качват и самите проектодокументи. На сесията ще се приеме и годишният план за приватизация. Следващите заседания на общинарите ще бъдат на 28 февруари и на 28 март.

x x x

План-сметката на Общината за събирането и извозването на битовите отпадъци през 2019 г. възлиза на около 2.9 млн. лв. Основната част от тези средства – 2.2 млн. лв., са очакваните приходи от такса битови отпадъци. Почти 400 хил. лв. пък са средства за сметка на участието на общините – партньори по проекта за изграждане на ново депо. За сметосъбиране и сметоизвозване се предвиждат над 900 хил. лв. Повече от 300 хил. лв. ще се усвоят за сепарирането и депонирането на отпадъците, а 410 хил. лв. се планира да се изразходват за метене и миене на улици, зимно почистване на обществени пространства, училища, детски градини и др.

x x x

Есенен политически колоквиум на Жени ГЕРБ – Софийска област се състоя в Копривщица на 14 декември под надслов „Национални политики – регионални решения: Социален прочит на актуалната политическа обстановка в страната, живота в малките населени места, политиците и бъдещето на България и Европа”. Общинската структура на Самоков бе представена от ръководителя Гиргина Рангочева и общинския съветник Венета Галева. Лекции изнесоха министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и социалният антрополог Харалан Александров. Гост бе депутатът Валентин Милушев.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*