Новини, Образование, Шарен свят

Накратко

Оградата на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” бе боядисана на доброволни начала от учители, ученици, родители, близки. Помощ оказаха и малките баскетболисти от клуб „Рилски спортист”. Почистен бе и училищният двор. Очаква се в началото на учебната година да бъде открит и новият физкултурен салон на най-старото учебно заведение в града ни.

х х х

Гражданите могат да изхвърлят отпадъци не само в контейнерите. Ако се касае за по-обемисти метални и други предмети, те могат да се оставят до самите контейнери, за да бъдат извозени заедно с останалия боклук. Същевременно от Общината призовават жителите на града ни да не изхвърлят цели големите кашони, а да ги разопаковат, скътават и по възможност да ги завързват, за да не задръстват съдовете за смет.

х х х

Събор в Мала църква се състоя в неделя, на 8 септември. Хората се веселиха и приветстваха изпълненията на народния певец Янко Неделчев.

х х х

Международна конференция с участието на 90 учени от цял свят се състоя в Боровец. Организатори бяха Институтът по информационна и комуникационна техника, Институтът по информатика и математика към БАН, Националният център за суперкомпютри с подкрепата на съответното звено към Европейската комисия. Обсъдено бе инсталирането на суперкомпютри в Европа, един от които се предвижда да бъде в България. Така ще се подпомогнат изследванията във връзка с климатичните промени и други актуални събития и явления.

х х х

Дуалното обучение – съчетаващо учение и работа, ще се прилага от Професионалната гимназия по туризъм. В навечерието на новата учебна година е постигната  договореност с работодатели учениците да работят по два дни в седмицата въз основа на трудови договори в хотели и ресторанти, като ще имат наставници и ще получат работно облекло.

х х х

Със завършени ремонти в училищата започва новата учебна година. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” ще имат вече физкултурен салон, изградена е и отводнителна система. Спортен комплекс ще бъде открит в НУ „Станислав Доспевски”. Обновена е фасадата на ПГ „Константин Фотинов”. В СУ „Отец Паисий” основно са ремонтирани тоалетните. Достъпна среда за ученици с увреждания е създадена в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. В детска градина „Звънче” се монтират нови съоръжения. Там /включително във филиал „Осми март”/ е извършено и благоустрояване. Общината отдели за ремонтите значителни финансови средства.

х х х

Празник на българщината е организиран по традиция във вилни селища „Ягода” и „Малина” в Боровец. На 13, 14 и 15 септември – петък, събота и неделя, там ще има различни атрактивни изяви.  

Leave a Reply