Култура, Новини, Шарен свят

Накратко

Националният фестивал „Театър без граници” ще се състои от 21 до 26 октомври в читалище-паметник „Отец Паисий” за осма поредна година. Традиционната изява е за любителски театри и е посветена на 160-годишния юбилей на читалището. Заявки за участие се приемат до 30 септември, информираха организаторите.

х х х

В клуб на пенсионера ще бъде превърнато помещение на първия етаж в сградата на бившия партиен дом на централния площад „Захарий Зограф”. По искане на самоковското ръководство правителството прехвърли собствеността на обекта от държавата на Общината. Решението си кабинетът взе на 18 септември.

х х х

В 16-ия събор на приятелите на Русия участваха и самоковци. Съборът се състоя по традиция край яз. „Копринка” в събота, на 14 септември, и бе организиран от Национално движение „Русофили”, Координационният съвет „България – Русия” и Община Казанлък. „Европа е по-силна заедно с Русия” бе мотото на многолюдната проява.

х х х

За ремонта на пътя между Боровец и Радуил /за който „Приятел” съобщи в бр. 36 от 6 септември/ съгласно правителствено постановление от 5 септември т. г. се предвиждат около 3 млн. лв. Към 200 хил. от тези средства се планира да се усвоят до края на настоящата година, а останалите 2.8 млн. лв. – през 2020 и 2021 г. Ще бъдат обновени общо шест участъка по шосето, което отдавна е в тежко състояние. Цялото министерско постановление е поместено в бр. 73 на „Държавен вестник” от 13 септември т. г.

х х х

Годишникът на асоциация „Онгъл” – том 18 /504 страници/, излезе от печат под заглавие “Памет – наследство – култура (Етноложката перспектива)”. Организаторите заявиха, че първите авторски бройки на годишника традиционно ще бъдат раздадени по време на поредните Цар-Шишманови дни в Самоков, които ще се състоят от 4 до 6 октомври. В редакционната колегия на сборника участват дфн Росен Малчев /главен редактор/, нашият съгражданин доц. д-р Константин Рангочев, проф. д-р Николай Ненов, проф. д-р Маргарет Димитрова.

х х х

Началникът на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението Ивелина Дренска бе поздравена по случай професионалния празник на огнеборците – 14 септември, от кмета Владимир Георгиев, който пожела здраве и успехи на самоковските пожарникари.

Leave a Reply