Новини, Образование, Политика, Шарен свят

Накратко

Отново в грипна ваканция излязоха училищата в цялата Софийска област. Учебните занятия ще бъдат подновени във вторник, на 10 март. Причината е пак зачестилите заболявания от грип. Детските заведения ще работят, но при засилено наблюдение и ограничаване на масовите прояви. Междувременно, за предпазване от коронавируса, здравното министерство и Регионалната здравна инспекция са изпратили предписания учебните и детските заведения да се снабдят с препарати за дезинфекция и да се намалят до минимум събиранията на едно място. Кметът Владимир Георгиев издаде специална заповед. Грипна ваканция имаше при нас и преди около месец.

х х х

Дълга 392 метра мартеница сътвориха под ръководството на своите преподаватели учениците от ОбУ „Неофит Рилски”. С нея те опасаха цялата голяма сграда на своето учебно заведение и си пожелаха здраве и хубава пролет. Софиянец пък закупи всички мартеници, направени от обитателите на Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови”. Лео Кадели – албанец, живеещ сега в столицата ни, научил, че възрастните жени и мъже разчитат да съберат чрез своите мартеници 250 лв., за да отидат на екскурзия, и веднага откликнал. Щедрият дарител сега подарява мартениците. Както се знае, и самият самоковски дом за стари хора е построен с дарения. Междувременно пък дървета на площада бяха украсени с големи мартеници и това допринесе за още по-празничната атмосфера в самото начало на пролетта.

х х х

За кметски наместник на Гуцал през февруари е назначен Ангел Христов. Той е 33-годишен, завършил е висше образование със специалност „Публична администрация”. Стажувал е в министерства, заемал е различни административни длъжности. Гуцал е едно от най-малките села в общината, с население от стотина души, но има големи проблеми – тук сега дори няма магазин за хранителни стоки, водопроводът е стар, през селото постоянно минават тежки камиони и уличната настилка е в лошо състояние, силно се чувства нуждата от клуб на пенсионера. Да реши поне част от тези, а и някои други проблеми, си е поставил за задача новият управник. Предишният дългогодишен кметски наместник в Гуцал Иван Борисов почина през миналата година.

Leave a Reply