Новини, Статии, коментари, Читателски, Шарен свят

Накъде по-нататък

Мнение

България е доведена до икономически срив, индустрията е унищожена, плодородната земя е заграбена, същото се отнася за морските и планинските ни курорти. 1 % от населението в лицето на олигарси, политици, представители на сенчести групировки и чуждестранни монополи владее основните богатства. Медиите са в техни ръце, да не говорим за съдебната власт. Армията на практика е унищожена. Външната ни политика е подчинена на чужди интереси.
Има ли изход?
Всеки ден по телевизиите се явяват познати физиономии, които ни повтарят, че нищо не може да се направи, че са сключени договори, че ще трябва много да плащаме, че наистина положението не е добро, но никой не е измислил нищо по-добро. Защо го правят? Защото това са хора или от споменатия по-горе 1 % или техни слуги, за които всяка промяна е заплаха за възможността им да продължават да грабят.
Разбира се, твърденията им са лъжа. България съществува от 1332 години и е намирала изход от далеч по-тежки ситуации. Главното е този изход да се осъществи колкото е възможно по-скоро. Как?
Да започнем от електроенергетиката, която беше и първият повод за протестите, и от т. нар. ЕРП-та.
– Първият начин е държавният регулатор да намали таксите за пренос и др. под. на тези дружества (това може да стане чрез реален контрол на разходите, които декларират ЕРП-тата). Така таксите могат да спаднат няколко пъти, а цената на тока – с поне 30 %.
– Вторият начин е тези дружества да бъдат национализирани. Това може да стане чрез прекратяване на договорите по вина на дружествата (поради многобройните нарушения, надписване на сметки и обещани, но ненаправени инвестиции), както и стана например в Албания.
– Чрез приемане на закони, според които енергетиката, златодобивът и др. се обявяват за държавен монопол или са със задължително 51 % участие на държавата.
Ако се окаже, че договорите (които в момента са тайни) са сключени в разрез с интересите на държавата, те могат да бъдат обявени за незаконни – сключени от корумпирани управници, зад гърба на народа, с цел собствено облагодетелстване. В такъв случай сключилите ги трябва да бъдат съдени, а договорите – прекратени.
Така направиха САЩ, като отписаха дълговете (включително и няколко милиарда към България) на “освободения“ от тях Ирак. Същото направиха и в Еквадор, като се позоваха на примера на САЩ в Ирак и обявиха външния дълг, натрупан от копумпираните бивши управници, за незаконен. В същото време Еквадор обвини в нарушаване на законите, експлоатация на деца и др. една от най-големите мултинационални компании, която беше завладяла главното богатство на страната – банановите плантации, и я изгони от страната.
На последно място – може да бъде направено одържавяване чрез обратно изкупуване от държавата. Както разбрахме, ЕРП-тата са изнесли през последните години няколко милиарда печалби, така че и в този случай, въпреки че ще се плаща, пак ще има полза. Така постъпиха в Русия, където държавната фирма „Роснефт” изкупи за 50 млрд. долара частната „ТНК-ВР” и стана най-голямата нефтена компания в света. Пари за обратното изкупуване могат да бъдат взети чрез разследване и отнемане на имуществата на сключилите договорите и близките до тях кръгове, обогатили се за сметка на държавата (доколкото чуваме от медиите, някои от тях са с милиардни състояния).
Всичко казано за електроенергията важи и за горивата, водата, банките, концесиите за злато и други природни богатства.
В момента у нас няма държавна търговска банка, държавните пари се държат в частни банки, почти всички банки са чуждестранни. Хората плащат огромни лихви по кредитите, при внасянето на всяка държавна такса се плащат по 5-6 лв. такса на банката, а печалбите се изнасят.
Много важен е въпросът за отговорността на виновниците за разрухата, а също и за отговорността на натрупалите състояния, ограбвайки държавата.
Ако не бъде потърсена такава отговорност, много вероятно е, дори държавата да успее да си върне заграбеното, отново начело на държавните организации да бъдат поставени ”калинки”, корумпирани хора и други негодници. Това не бива да се допуска и затова е толкова важна активността на гражданите.
Изход има и той е реален – трябва да изберем достойни управници, които да бъдат абсолютно сигурни, че ако не направят в най-кратък срок това, за което сме ги избрали, отново хората ще излязат, ще ги изритат и ще им потърсят отговорност.

Инж. Любослав Нейчев

Leave a Reply