Здраве, Новини

Намаляват болничните легла в Софийска област, Илиан Тодоров протестира

Областният управител Илиан Тодоров настоя в писмо до здравния министър болничните легла в Софийска област да не се орязват, както предвижда проекторешение на правителството за приемане на Националната здравна карта 2018 г. Тодоров е разговарял с директора на Регионалната здравна инспекция д-р Александър Златанов и е получил подкрепата му за запазване на болничните легла.
Според министерското проекторешение хирургичните легла в областта се намаляват със 112 – от 467 на 355, терапевтичните с 46, а интензивните – с 24. Ил. Тодоров настоява пред министър Ананиев хирургичните легла да се намалят не със 112, а с 58, терапевтичните да се съкратят с 16 вместо с 46, а интензивните 89 легла да се запазят без орязване. Областният управител настоява да се добавят нови 50 легла за медицински дейности по физикална и рехабилитационна медицина.
В Софийска област на практика няма голяма окръжна болница. Болницата, която обслужва населението на областта, е МБАЛ „Св. Анна“, но това лечебно заведение е и за граждани на столицата.
В Софийска област сега живеят 231 хил. души. По брой на населението областта ни е на 10-о място от общо 28 области в страната.

Leave a Reply