Намериха кръста за бъдещия параклис на Мальовица

Наскоро, на личен ден – Еньовден, 24 юни, е бил намерен кръстът за бъдещия параклис, който ще се гради на Меча поляна, под Мальовица.
Мястото – в съседство с хотела и алпийския лагер, е осветено миналата есен, на празника на св. Иван Рилски – 19 октомври. След около месец обаче кръстът, обозначаващ самото място, е бил откраднат. И ето, че преди по-малко от месец е намерен от момче от Говедарци, бил захвърлен малко по-далече от мястото, определено за параклиса. Интересно е, че и там християнският символ е бил търсен преди време, но тогава го нямало…
Така приключва, поне засега, сагата с предисторията на бъдещия параклис “Свети Иван Рилски”, който ще бъде изграден в тази прекрасна рилска местност по инициатива на сдружение „Върхът – Мальовица 2013“ с председател Рая Ранова.
„Няма нищо по-естествено от това параклисът да носи името на светеца, чиито мощи са в Рила планина и е покровител на България“, заяви преди дни  Ранова по Българското национално радио. Както е известно, сдружението работи за повишаване на екологичната култура на младите хора и за противопоставяне на агресията и на разпространението на наркотици сред подрастващите.
Параклисът ще бъде построен в памет на загиналите алпинисти, част от които са си отишли от този свят именно в Рила. Това ще бъде и един кът за уединение, молитва и отдих сред планината.
За градежа са необходими средства. “Който има сърце и душа, да откликне. Тръгвайки или връщайки се от планината, да може да запали свещица за здраве”, заключи Рая Ранова.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*