Крими, Новини

Нападнаха тв екип в 7 квартал. Задържаха кандидат-общинар

В ромската махала в града ни на 6 октомври екип на Нова телевизия стана обект на нападение. По-късно петима души бяха задържани, а кандидатът за общински съветник Трайчо Василев сам се предаде в полицията след като по искане на главния прокурор Сотир Цацаров Централната избирателна комисия свали имунитета му и даде разрешение за неговото задържане и привличането му като обвиняем.
Общинската избирателна комисия реши да заличи регистрацията му като кандидат-общинар.
В самия ден – 6 октомври, репортерката Надя Ганчева и операторът Михаил Кръстев се опитали да вземат интервю от Трайчо Василев /Пиже/, който преди време бе заснет при разследване на телевизията за т. нар. частно енерго в Седми квартал /тогава по случая започна и прокурорска проверка/.
Според колегите, след реакция на Василев те били нападнати от сина му и други роми преди да снимат и да обяснят за какво са там. Репортерката била блъскана, операторът получил няколко удара с юмрук в лицето, а шофьорът Валентин Иванов пък е пострадал най-тежко – той е със спукана скула и охлузвания. Повреди има и по камерата на телевизията, и по автомобила.
По-късно Тр. Василев отрече да е нападал журналистите на улицата. Според него те нахлули в къщата му и изплашили жената и внучето му.
Междувременно бе образувано досъдебно производство и Районната прокуратура повдигна обвинение на трима от мъжете, задържани за побоя над телевизионния екип. Обвинението срещу тях е за извършено престъпление по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс. Те са задържани под стража за срок до 72 часа. Един от арестуваните е с мярка за неотклонение „подписка”.
За срок до 24 часа първоначално бяха задържани петима – криминално проявените и осъждани А. А. /48 г./ и И. В. /23 г./, 24-годишният В. А., 62-годишната В. Х. и 48-годишната И. Х.
Междувременно при нова среща на журналистическия екип в „махалата” /този път с полицейска охрана/ Василев отказа да говори пред камерата.
Трайчо Василев, за който бе съобщено, че е осъждан седем пъти, е кандидат за общински съветник от името на ДПС, втори в листата /непосредствено след депутата Александър Методиев/. Според Методиев Василев съдействал за постъпването на роми в училищата и детските градини и това било решаващо за издигането му като кандидат за общинар.
Методиев осъди нападението над екипа на медията и изказа извинение от името на ДПС. Пак според народния представител Василев се отказал след инцидента от участие в листата на ДПС за общински съветници. Други осъждани в листата нямало.
„Ако кандидатът се оттегли сам, Централната избирателна комисия го заличава от кандидатската листа. Не може да бъде заменен и кандидатската листа не се пренарежда”, поясни пък говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.
Тези дни прокуратурата продължава разследването за хулиганство и повреждане на чуждо имущество.
На извънредна пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан осъди остро нападението над журналистическия екип и призова, ако кандидатът на партията е участвал в побоя, незабавно да напусне листата.
Секретарят на Парламентарната група на Реформаторския блок Димитър Делчев пък призова министъра на вътрешните работи да предприеме незабавни действия за изясняване на ситуацията и да гарантира обществения ред в предизборната кампания. „Като народен представител, избран от региона, лично ще следя да няма политически чадър над извършителите”, допълни Делчев.
Посегателството над журналистите бе остро осъдено и от зам.-председателя на парламента Явор Хайтов.
В специална декларация пък бившият народен представител и бивш общински съветник Цветан Сичанов заяви: „Не на порочния модел на капсулиране на гетото и управлението на някои самопровъзгласили се лидери. Не на беззаконието и безпардонността като модел на поведение!” Сичанов добави, че през последните дни на интернет страницата на „Свободен глас за Самоков” се изнасяла информация за нарушения на закона, обществения ред и безобразия на някои кандидати за общински съветници, но реакция от страна на централната изпълнителна власт, органите на реда и прокуратурата, както и от народните представители от Самоков, нямало.
В декларация и дружеството на СБЖ в Самоков изрази възмущението си от нападението над софийските колеги. „В едно демократично общество са недопустими подобни покушения над журналисти, тъй като това е не само посегателство срещу свободата на словото, която е основата на всички свободи, но и нарушение на всякакви законови и етични норми и правила”, се посочва в документа.
„Подобни атаки слагат петно не само върху квартала, но и върху града ни, върху усилията на местните жители и обществеността да работят за нов облик на Самоков и района, за развитието им и за поддържането на нормални човешки отношения между хората независимо от тяхната политическа и религиозна принадлежност или пък от техния етнос”, се добавя в декларацията.
Членовете на дружеството очакват случаят да бъде разследван и виновните да бъдат наказани, тъй като в противен случай нищо добро не очаква не само журналистите, но и цялото ни общество.

Leave a Reply