„Написаното остава. Пиши правилно!”

СУ „Отец Паисий” се включи в кампанията на Института по български език към БАН под мотото „Написаното остава. Пиши правилно!”. По покана на ръководството в училището гостуваха в последния ден на март директорката на института Светла Коева и част от младежкия й екип. Научните работници проведоха и състезание–викторина между подготвените от учителките Ирина Копаранова, Емилия Михайлова и Борислава Стефанова ученици от от 5, 6 и 7 клас.
Три отбора от по шест състезатели – „Зелен”, „Жълт” и „Оранжев” – със съответния цвят на фланелките с логото на кампанията, отговаряха на въпроси, свързани с езиковата култура. Въпроси бяха отправени под формата на игра и към публиката – предимно чрез анаграми, а голям интерес предизвика и предложената игрословица. За всеки верен отговор от публиката имаше награда. Представена бе и цветна карта на диалектите в България. Известно е, че нашият език е един от най-старите в Европа.
Св. Коева възкликна, че състезанието се е превърнало във вълнуващ празник. Тя обяви и класирането – на първо място жълтите, на второ – оранжевите и на трето – зелените, и връчи на всички участници в отборите грамоти. Директорката на училището Лиляна Минкова пък ги зарадва с книги.
Ръководителката на гостуващия екип сподели, че институтът има и други форми на работа по тази кампания. Голям интерес предизвикват диктовките на открито на 24 май, в които участват хора на най-различни възраст. Вълнуващи са и проявите на 26 септември – Европейският ден на езиците. Вече две години в София над 20 различни културни институти от цяла Европа организират и игри, с които се демонстрира познаването на отделните езици пред подредените щандове, а отличилите се получават награди.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*