Новини, Шарен свят

Направиха първа копка на крайречната зона

В свободното пространство между моста срещу болницата и супермаркет „Била” на 5 април бе направена първата копка на бъдещата крайречна зона.
Архиерейският наместник свещ. Михаил Колев отслужи водосвет с пожелание за здраве и успех на начинанието. Кметът Владимир Георгиев изрази радостта си, че проектът, представляващ чудесна идея за свързване на централната градска част с Туристическата градина и Лаго, започва да се осъществява. Градоначалникът уточни, че проектът и изпълнението му стават с общински средства и благодари на Общинския съвет за отпуснатите пари. Георгиев пожела успех на строителите и заедно с Цветанка Пашова – от името на изпълнителя, направиха първата копка. След това заработи и багер.
Строителството на зоната трябва да бъде завършено за 4 месеца, така че за празника на Самоков през август паркът да посрещне първите си гости.
Сред присъстващите на тържеството бяха народният представител Радослав Стойчев, зам.-кметът Васил Сайменов, общински съветници.

х х х

Крайречната зона ще бъде изградена от “Обединение крайречна зона – Самоков”. Бъдещото строителство възлиза на около 1,2 млн. лв. Общината ще го финансира с кредит. Проектът предвижда възстановяване на паркови зони и създаване на нови такива зони, оформяне на връзки с р. Искър, с централната част на града и с кв. „Самоково“.
Планира се да се благоустрои обща площ от около 28 дка, разделена на две подзони. В едната от тях ще се изградят живописно езеро с декоративно мостче, фонтан, детска площадка с атракции във формата на кораб, скейт парк. Ще се монтират и съоръжения за деца с увреждания. В южната част на парка, край бул. „Искър”, ще се оформи паркинг и ще бъдат построени малка стопанска сграда и обществена тоалетна. Алеи ще свързват многобройните кътове и площадки.
В другата зона ще се изградят детски площадки и зони за игри на открито. Нови пешеходни и велосипедни алеи ще има до пешеходния мост срещу „Самоково”. Наоколо ще бъдат оформени и красиви кътове за отдих.
На подходящо място по предложение на клуба на строителите-ветерани и на Журналистическото дружество и по решение на Общинския съвет ще бъде поставена и морена в знак на признание към делото на строителите, издигнали преди половин век стената на Искъра и спасили града от опустошителните до тогава наводнения.
Проектът включва и монтирането на автоматизирана напоителна система.

Евгения Попова

Leave a Reply